11 yaşındaki çocuğa uyanıkken beyin pili takıldı

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,103
0
1
Türkiye birinci kere 11 yaşındaki bir çocuğa uyanık beyin pili ameliyatı gerçekleştirdiklerini Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Hudut Cerrahisi Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doçent Dr. Sait Öztürk Doç. Dr. Sait Öztürk, şunları söylemiş oldu:

– Olağanda beyin pili ameliyatları mümkün mertebe uyanık yapılması gereken ameliyatlardır. Lakin çocuk yaş gurubunda ise çocukların ahengi hayli güç olduğu için çoklukla yapılamaz. Biz FÜ Tıp Fakültesi Hastanemizde beyin cerrahi, nöroloji ve anestezi bölümlerimizin dayanağıyla birlikte birinci kez uyanık bir çocuk hastaya beyin pili ameliyatı yaptık.

– Hastamızın sorunu distoni hastalığı dediğimiz, doğuştan gelen bedende kasılmalar, kırılmalar ve bükülmeler üzere problemlerle karşımıza çıkan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta tabi ki öncelikli tedavi ilaçtır. Lakin muhakkak bir gurup hastada ilaç tedavisi fazlaca yetersiz ve faal olmamaktadır. Bu sebeple bu tip hasta gurubuna beyin pili dediğimiz bir ameliyat usulümüz var.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Hudut Cerrahisi Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doçent Dr. Sait Öztürk Doç. Dr. Sait Öztürk

HASSAS VE MİLİMETRİK HALDE

– Ön planda beynin her iki tarafına küçük iki delik açarak o deliklerden kabloyu ilgili alanlara yerleştiriyoruz. Hassas ve milimetrik bir biçimde. Akabinde da o kabloların ucuna bir pil takıyoruz. Hastayı uyanık ameliyat etmemizin niçini ise yerleştirmiş olduğumuz kabloların uygun yerlere yanlışsız bir biçimde yerleşip yerleşmediğini denetim etmektir. Zira bizim kabloyu yerleştireceğimiz yer beyinde fazlaca milimetrik amaçlardır. Çok ufak sapmalarda bile istediğimiz kadar klinik aktiflik alamaya biliyoruz. Bu niçinle de biz birinci kez çocuğumuzun da çok ahengiyle, bu ameliyatı muvaffakiyetle gerçekleştirdik. Hastamızın ameliyattan 2 gün daha sonra pilini çalıştırıp, yeni hayatına dönmesi için bir kapı açmış olduk. (İHA)