23 yaşındaki İrem, köpeği Cash ile şizofreniyi atlattı

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,103
0
1
11 yıl evvel şizofreni teşhisi konan 23 yaşındaki İrem Okyay, pedagogun tavsiyesi üzerine köpek sahiplendi. İrem, tüm sorumluluklarını üstlenip kısa müddette bağlandığı Border Colli cinsi köpeği Cash ile şizofreniyi atlattı.

İstanbul’da yaşayan 23 yaşındaki İrem Okyay, 12 yaşındayken ailesinin ve öğretmenlerinin kendisinde gözlemlediği değişikliklerin akabinde pedagoga gdolayıldü.

İrem’in içine kapanması, asosyal olması, izlediği çizgi sinemalar, oynadığı oyunların yaşına uygun olmamasının yanı sıra hayali bir arkadaşının olması anne-babasını endişelendirdi.

Bunların akabinde pedagog, İrem’in ailesine, tüm sorumluluğu İrem’in üstlenebileceği hareketli bir köpek sahiplenmelerini tavsiye etti.

Baba Tarık Okyay, Ankara’dan alıp Cash ismini verdikleri köpeğin, kızları İrem’i 3 ayda daha sevinçli ve toplumsal bir çocuğa dönüştürdüğünü söylemiş oldu.

“GERÇEK HAYAT İLE KONTAĞINI KESTİ”

İrem’in ergenlik periyoduyla birlikte biraz değişmeye başladığını söyleyen Tarık Okyay, şunları söylemiş oldu:

“Ebeveyn olarak, farklı şeyler hissettik. Sınıf öğretmenleri de İremde birtakım değişiklikler gözlemlediklerini söyleyince bir pedagoga başvurduk. Pedagog, şizofreni başlangıcı olduğunu söylemiş oldu. İrem için ne yapabiliriz, ne edebiliriz diye düşünürken ilaç tedavisine başladık.

O bunun farkında değildi. Bu ortada pedagog ile görüşmeye de devam ettik. İrem bu biçimdelar yaşına uygun olmayan çizgi sinemaları izlemeye, daha değişik oyunlar oynamaya başladı. çabucak sonrasında pedagog, İremin hayali arkadaşı ile vakit geçirdiğini söylemiş oldu. Yani İrem, büsbütün gerçek hayatla temasını kesti.”

“BAŞINI KALDIRAMAYACAK KADAR ÇOK İLGİLENMESİ GEREKEN BİR KÖPEK ALIN”

İremin vakit geçtikçe düzelmemesinden telaş duydukları ve bunun üzerine tekrar pedagoga danıştıklarını söyleyen Okyay, şöyleki devam etti:

“Pedagog bize, köpek sahiplenin dedi. Evvel şaşırdık, Nasıl yani? diye sorduk. Pedagog da, İrem’e bir köpek alın, o denli bir köpek olsun ki başını kaşıyacak vakti olmasın ve büsbütün onunla ilgilensin dedi. Alacağımız köpeğin hareketli olması gerekiyordu.

Biraz araştırdık internette, Border Colli cinsi köpeğin uygun olduğuna karar verdik. İrem’e bir köpek alacağımızı söylemiş olduğimizde ve fotoğrafını gösterdiğimizde epey sevindi, ona aşık oldu resmen. Tamam baba, alalım köpeği dedi ve gidip Ankara’dan aldık. Köpeğe Cash ismini verdik.”

“İREM BİRDEN DEĞİŞTİ DAHA GERÇEKÇİ OLDU”

Tarık Okyay kelamlarını şöyleki tamamladı:

“İlacın 6 ayda yapamadığını, Cash 3 ayda yaptı. İrem birden değişti, daha gerçekçi oldu. Sonunda İrem’e hayali arkadaşının nerede olduğunu sorduğumuzda, ‘Kendisi ve Cash içinde tercih yapmam gerektiğini söylemiş oldu, ben de Cash’i seçtim ve o gitti’ karşılığını aldık.

İçine kapanık, asosyal olan çocuk bir anda ön plana çıktı. Cashe bir şeyler öğretmeye, daha fazlaca araştırmaya başladı. Toplumsal hayatta epeyce düzgün bir gelişme kaydetti. Bugün kızımız, genetik mühendisliği okuyor. İrem’in başardıkları bizim için gurur verici. Ancak Cahs’in yaptıkları da farklı, harika.”

“İKİMİZ HER ŞEYİ BİRLİKTE ÖĞRENDİK, GÜZEL Kİ VAR”

1 yıl evvel yaşadıklarını ve sergilediği davranışlara dair pek bir şey hatırlamadığını lisana getiren İrem Okyay, ise şöyleki konuştu:

“Hep evcil hayvanım olsun istedim. Ailem bana köpek alma sonucu aldı. Benim de bu isteğim 11-12 yaşlarımda arttı. Cash, o periyotta ömrümüze girdi. Onunla bir arada fazlaca hoş şeyler yaşadık. Onu aldığımız birinci andan itibaren her şeyimi onunla konuşmaya başladım. Hatta onu sahiplenmedilk evvel daha utangaç bir tanesiydim, hiç toplumsal değildim.

Daha fazlaca meskende vakit geçirmeyi severdim, dışarıda aktivite yapmayı sevmezdim. Fakat Cash ile vakit geçirip, onun sorumluluğunu aldıkça toplumsallaşmaya başladım İkimiz her şeyi birlikte öğrendik. Yürüyüşler yaptık, kafelere gittik, oyunlar oynadık. ondan sonrasında eğitime epey açık bir köpek olduğunu fark ettik. Biraz araştırıp ona bir şeyler öğretmeye başladım.

Dön, kalk, otur, yuvarlan üzere sıradan şeylerle başladık ve bu komutlar gitgide artmaya başladı. Bunu biraz profesyonelliğe döktük. Yarışlara da katılıp, dereceler aldık. Hala müsabakalara ve seminerlere katılıyoruz. Tüm yaşattıkları, kattıkları için epey memnunum. Güzel ki var.” DHA