250 bin bireyde 1 görülen ‘Bombay’ kümesi kan aranıyor…

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,103
0
1
Eskişehir’de böbrek yetmezliği niçiniyle ağır bakımda tedavi goren, bedeni kâfi düzeyde kan üretemediği için kan desteğine karar verilen Ayşe Dündar’ın (73) yapılan testlerde, kan kümesinin, ‘0Rh’ müspet, alt kümesinin ise 250 bin şahısta 1 görülen ‘Bombay’ çeşidi olduğu tespit edildi.

Tüm aramalarda ‘Bombay’ kan bulunamazken, kızı Nurdan Binici (43), toplumsal medya hesaplarından davette bulunarak yardım istedi. Hematoloji Uzmanı Dr. Mustafa Karagülle, ‘Bombay’ kan kümesinin Türkiye’de 250 bin, Avrupa’da ise 1 milyon bireyde 1 görüldüğünü söylemiş oldu.

Bilecik’te yalnız yaşayan Ayşe Dündar, meskeninde baygınlık geçirince yakınları tarafınca Bozüyük Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konulan Dündar, durumu ağırlaşınca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Anestezi Ağır Bakım Servisi’nde entübe edilen Dündar’ın bedeninin kâfi düzeyde kan üretmediği belirlenerek kan desteğine karar verildi.

Yapılan testlerde, Ayşe Dündar’ın 250 bin bireyde 1 görülen, kan kümesi sistemi ortasında mutasyon kararı ortaya çıkan ve ‘Bombay’ ismi verilen kan kümesine sahip olduğu tespit edildi.

KIZI TOPLUMSAL MEDYADAN YARDIM İSTEDİ

Ayşe Dündar’ın Ankara’da yaşayan kızı Nurdan Binici, tüm aramalara rağmen uygun kan bulunamayınca toplumsal medya üzerinden yardım istedi. Paylaşımları nazarann bir kişi, hastaneye gelerek 1 ünite kan verdi. Lakin Ayşe Dündar’ın en az 3-4 ünite daha kan gereksiniminin olduğu belirlendi.

Annesinin entübe durumda olduğunu belirten Ayşe Dündar, “Böbrek yetmezliği var. Annemin kan kümesi en evvel ‘0’ olarak belirlendi. Benim ‘AB’ olmam durumu ile anneme yeniden alt küme çalışması yapıldı. bu türlü ‘Bombay’ olduğu söylendi. Biz o günden daha sonra annem için kan arıyoruz. Kendi gayretimizle 8 gün daha sonra yardımsever bir bağışçıdan 1 ünite kan alındı ve anneme nakledildi. Nakil daha sonrasında kan kıymetlerinde yükselme olması, az da olsa durumunun uyguna hakikat gitmesi bizi epey umutlandırdı. Arayışlarımız devam ediyor lakin çabucak hemen yeni bir ünite kan bulamadık. Zira hekimi ‘bir yahut iki ünite daha olursa fazlaca âlâ olur’ dedi. Ben insanlarımızdan, devletimizden dayanak bekliyorum. Lütfen anneme kan bulunsun” dedi.

‘EN ÇOK ‘0’ KAN KÜMESİ HASTALARDA ÖN PLANDA’

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimi ve Hematoloji Uzmanı Dr. Mustafa Karagülle, ‘Bombay’ kan kümesinde yer alan şahısların, yalnızca bu kümeden kan alabildiği söylemiş oldu.

Uzm. Dr. Karagülle, “Dünyada da en epey ‘0’ kan kümesi olan hastalarda bu ön planda. Hem anniçin tıpkı vakitte babadan kalıtımsal olarak geliyor ve ötürüsıyla çocuklarda da dominant bir biçimde ortaya çıkıyor. Bu hususta en kıymetli olan noktalar, ‘Bombay’ kan kümesindeki hastaların yalnızca ‘Bombay’ kan kümesi olan hastalardan kan alabileceğinin bilinmesi ve bunların bir sistemde tutularak kan muhtaçlığı olduğunda o sistem üzerinden kan temin edilmesi. Ülkemizde bilhassa bu vatandaşlarımız açısından epeyce değerli. Öteki bir kan kümesi bu hastalara verilemez. Verildiği vakit her türlü kan tepkisi gelişebilir” dedi.

‘ÜLKEMİZDE 250 BİNDE 1 CİVARINDA GÖRÜLÜYOR’

Hematoloji uzmanı Dr. Mustafa Karagülle, ‘Bombay’ ismi verilen kan kümesinin Türkiye’de 250 bin, Avrupa’da ise 1 milyon kişi de 1 görüldüğünü söz ederek şunları söylemiş oldu:

* Temel daha sık görüldüğü yerler Pakistan, Hindistan ve Tayvan bölgeleri. Dünyada en çok Tayvan’da görülüyor. Oradaki görülme oranı 8 binde bir oranında. Hindistan’da ise 10 binde bir oranında görülüyor. 1950’li senelerda Hindistan’ın Bombay kentinde birinci sefer tespit edilmesinden dolayı bu ismi taşıyor. (DHA)