ABD Gazze'ye ilk yardım yardımını gerçekleştirdi

Elif

New member
16 Haz 2021
1,106
0
0
Biden yönetimi, İsrail'e duyduğu hayal kırıklığının ortasında büyük bir insani felaketi önlemeye çalışırken, ABD, Cumartesi günü Ürdün'le işbirliği içinde Gazze'ye ilk hava saldırısını gerçekleştirdi.

ABD Merkez Komutanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD uçaklarının Ürdün Hava Kuvvetleri ile birlikte hava atışını gerçekleştirdiğini söyledi.

Açıklamada, hava yardımlarının “ABD hükümetinin Gazze halkına hayat kurtaran insani yardım sağlama çabalarına katkıda bulunduğu” ifade edildi. Yardım malzemelerini hava yoluyla ulaştırmak için olası takip görevleri için planlama yapıyoruz.”

ABD'li bir yetkiliye göre, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait üç kargo uçağı, güneybatı Gazze'ye 66 palet düşürdü. Paletlerde 38.000 adet hazır yemek vardı.

Düşüşler, Başkan Biden'ın, İsrail'in Hamas'ı yok etmeye yönelik beş aylık askeri kampanyası nedeniyle ABD'nin umutsuzca yardıma ihtiyaç duyan Filistinlilere yardım sağlamanın yeni yollarını bulacağını söylemesinden bir gün sonra geldi. Bu aynı zamanda İsrail güçlerinin Gazze'nin kuzeyinde yardım kamyonlarından oluşan bir konvoya ateş açması sonucu 100'den fazla Filistinlinin öldürülmesinden iki gün sonra geldi.

ABD'li yetkililer, olayın Gazze'deki Filistinlilerin çaresizliğini gösterdiğini ve İsrail'in bölgeye girmesine izin verdiği kara konvoylarının yeterli yardımı sağlamadığını söyledi. Ancak havadan yardımların konvoy ölçeğinde malzeme taşıyamayacağına dikkat çekiyorlar; Cumartesi günü kullanılan C-130'lar gibi büyük askeri kargo uçakları bile bir kamyon konvoyunun taşıyabileceği malzemenin yalnızca küçük bir kısmını taşıyabiliyor. Yere düşen yardım malzemelerinin temini ve dağıtımı da oldukça zordur.

Yetkililer, nihai hedeflerinin, daha fazla kamyon trafiğine olanak sağlayacak şekilde çatışmalara ara verilmesini müzakere etmek olduğunu söyledi.

Pazar günü Gazze'de kötü hava beklendiğinden bir sonraki hava saldırısının ne zaman gerçekleşeceği belli değildi.