ABD Senatosu, Putin’i “savaş suçlusu” ilan etti

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
ABD Senatosu, Putin’i “savaş suçlusu” ilan etti
Ukrayna’daki Rus işgaline karşı tek ses olan ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, sonucu oybirliğiyle onaylayarak Milletlerarası Ceza Mahkemesi’ne Putin’i soruşturma daveti yaptı. Ukrayna önderi Zelenskiy’in bugün ABD Kongresi’nde yapacağı konuşma daha sonrasında Biden idaresinin ülkeye 800 milyar dolarlık ek askeri dayanağı açıklaması bekleniyor.

Rusya Ukrayna’daki işgalinde taarruzlarını giderek artırırken, ABD Senatosu Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’i “savaş suçlusu” ilan etti.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, sonucu oybirliğiyle onaylayarak Memleketler arası Ceza Mahkemesi’ne Putin’in Ukrayna işgaliyle ilgili soruşturma daveti yaptı.

Senato’daki Demokrat Partili başkan Chuck Schumer, Putin’in işlediği hataların hesabını vermesi gerektiğini söylemiş oldu. Tasarının oylamaya sunulmasına öncülük eden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, “Benim için bir daha sonraki adım İngiliz müttefiklerimizle ve başkalarıyla bir istihbarat ünitesi kurarak Rus ordusunun işlediği savaş kabahatlerini kamuoyuna açıklamak ve kumandanları ifşa etmek” dedi. Graham, “Tespit etme ve utanca boğma kampanyası yolda” tabirlerini kullandı.

Tasarı bağlayıcılığı olmasa da sembolik bir değer taşıyor. Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenskiy’nin bugün düzenlenecek oturumda ABD Kongresi’nin üyelerine hitap etmesi bekleniyor.

UKRAYNA’YA 800 MİLYON DOLARLIK ASKERİ YARDIM HAZIRLIĞI

ABD idaresinin bugün Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık ek askeri yardımı da açıklaması bekleniyor. ABD’li bir yetkili, askeri yardımın Javelins ve Stingers hava savunma sistemlerini, tanksavar füzeleri ve ağır silahları içereceğini duyurdu.

ABD Lideri Joe Biden, ABD’nin Ukrayna’daki savunma dayanağına 13,6 milyon dolarlık bir yardım fonunu içeren tasarıyı dün imzalamıştı.

Alıntıdır