Afganistan’dan kaçan Gani: Beni günah keçisi yaptılar

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Afganistan’dan kaçan Gani: Beni günah keçisi yaptılar
Taliban’ın Kabil’e girmesi üzerine Afganistan’dan kaçışıyla reaksiyon çeken eski Devlet Lideri Eşref Gani, Kabil’i korumak için ülkeden ayrıldığını, yanına argüman edildiği üzere büyük ölçüde para almadığını ve milletlerarası ortaklara güvenmekle yanılgı yaptığını savundu. BBC’ye konuşan Gani, “Beni günah keçisi yaptılar” dedi.

Afganistan’da başşehir Kabil’in Taliban’ın eline geçtiği süreçte apar topar ülkeden kaçışı niçiniyle yansıların maksadı olan eski Devlet Lideri Eşref Gani, son röportajında kendini savundu ve Kabil’de yıkımı önlemek için kaçma sonucu aldığını söylemiş oldu.

ABD ve müttefiklerinin askerlerini çektiği süreçte ülke topraklarında süratle ilerleyen Taliban, 15 Ağustos’ta Kabil’de denetimi ele geçirmiş ve bir daha iktidar olmuştu. Büyük paniğin yaşandığı bu süreçte, Batı dayanaklı Devlet Lideri Gani de ülkeyi terk etmişti.

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’de konuk sunucu olan eski İngiltere Genelkurmay Lideri Nick Carter’a konuşan Gani, büyük reaksiyona yol açan kaçışının bilgilerinı anlatarak yanında para götürdüğü argümanlarını reddetti.

Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Gani, 15 Ağustos sabahı uyandığında bunun Afganistan’daki son günü olacağını bilmediğini, fakat uçağa bindiğinde ülkeden ayrıldığını anladığını kaydetti. Gani, “Taliban iki farklı taraftan yaklaşıyordu. Ve beş milyon kişinin yaşadığı kenti yok edip halka büyük bir yıkım getirecek bir çatışma ihtimali fazlaca büyüktü” dedi.

‘HER ŞEY ÇOK ANİ GELİŞTİ’

Eşinin ve ulusal güvenlik danışmanının Kabil’den ayrılmasına onay verdiğini, kendisininse Savunma Bakanlığı’na gitmek için otomobil beklediğini söyleyen eski Afganistan başkanı, o otomobilin hiç gelmediğini ve güvenlik şefinin dehşet ortasında kendisine “Karşı çıkarsanız hepsi ölecek” söylemiş olduğini anlattı.

Her şeyin epey ani geliştiğini belirten Gani, “Nereye gideceğimizi bilmiyordum. Afganistan’ı terk edeceğimiz, uçak havalandıktan daha sonra netleşti” sözlerini kullandı.

‘PARAYLA NE YAPACAĞIM Kİ?’

Yanında büyük ölçüde para götürdüğü argümanını da reddederek “Herkes benim ömür stilimi bilir. Parayla ne yapacağım ki?” diyen Gani, hakkında memleketler arası bir soruşturma düzenlenebileceğini belirtti.

‘ORTAKLARA GÜVENMEKLE KUSUR YAPTIM’

Eski ABD Lideri Donald Trump’ın Taliban’la yaptığı muahedeyi da eleştiren Gani, “uluslararası ortaklara güvenmekle yanılgı yaptığını” söylemiş oldu ve “Beni günah keçisi haline getirdiler” dedi.

Devlet Lider Yardımcısı Emrullah Salih, Gani’nin Kabil’den kaçışını “utanç verici” diye nitelemiş, eski önderin yanında kaçırdığı paraların bavullara sığmadığı sav edilmişti.

Alıntıdır