AFP: Türkiye’deki kriz, kitapları lükse dönüştürdü

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
AFP: Türkiye’deki kriz, kitapları lükse dönüştürdü
Türk Lirası’ndaki oynaklık ve artan pahalılık, ithal kağıda bağımlı durumdaki yayıncılık bölümüne de darbe vurdu. Fransız haber ajansı AFP, yayıncılık dalındaki krizle ilgili haberinde, kitap almanın biroldukca kişi için lükse dönüştüğüne dikkat çekti.

Fransa merkezli AFP haber ajansı, Türkiye’deki ekonomik kriz niçiniyle kitap satın almanın lükse dönüştüğünü yazdı.

Enflasyondaki artışın besinden eğitim ve kültür-sanata kadar günlük hayatın her alanında meblağların fırlamasına yol açtığına dikkat çeken AFP, bu durumun Türkiye ekonomisindeki krizin iddia edilemezliğini ortaya koyduğunu belirtti.

Haberde, medyanın büyük oranda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a itaat ettiği ülkede yayıncılık bölümünün farklı sesleri duyurduğu, lakin yayınevlerinin krizle birlikte bölümün yok olmasından telaş ettiği kaydedildi.

DAL İTHAL KAĞIDA BAĞIMLI

Kitap bölümünün neredeyse tümüyle kağıt ithalatına bağımlı olduğu hatırlatılan haberde, Erdoğan’ın iktisattaki denemelerinin ve kurallar kitabını yırtıp atmasının bölüme ziyan verdiği açıklandı.

Haberde ayrıyeten, yayınevlerinin riski en aza indirmek için gelecek yıl daha az kitap basmayı düşündüğü de kaydedildi.

‘PANDEMİ DE BERBAT ETKİLEDİ’

Kırmızı Kedi yayınevinin sahibi Haluk Hepkon, haber ajansına yaptığı açıklamada, iktisattaki belirsizliğin insanların temel ihtiyaçlarına öncelik verip kitap almamasına yol açmasından endişelendiğini söylemiş oldu.

Türkiye Yayıncılar Birliği Lideri Kenan Kocatürk de, Covid-19 pandemisiyle global tedarik zincirindeki aksamaların halihazırda yayıncılık bölümünü makus etkilediğine ve kitap fiyatlarını artırdığına dikkat çekti.

AFP’ye konuşan bir doktora öğrencisi de, birtakım kitapların fiyatının kısa müddette iki kattan fazla arttığını belirterek “Ben milletlerarası alakalar doktorası yapıyorum yani fazlaca okumam gerek. Okuma listemdeki kitaplara ayda yaklaşık 1000 lira harcıyorum” dedi.

Alıntıdır