Almanya’da tuhaf işler oluyor… Türkçe toplantısı Türk basınına yasak

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Almanya’da tuhaf işler oluyor… Türkçe toplantısı Türk basınına yasak
Almanya’nın Hessen eyaletinde, Türkçeyi seçmeli lisan dersi yaptıramayan dernekler, artık de Türkçe dersleri verilmesi için toplanan platformu, Türk medyasından kapalı olarak yapmaya başladı. Hedefin, Türkçenin çeşitli derneklerde para karşılığı projeye döndürülmesi ve tarikatlara aktarılması olduğundan şüpheleniliyor.

60 yıldır eyalette yaşayan 400 bin Türkü hiçe sayıp yerine Arapça, Çince, Lehçe ve Portekizce seçmeli ders getiren CDU-Yeşiller hükümetinin sonucu çabucak hemen değişmedi. Yeşiller’den Taylan Burcu ve CDU’dan İsmail Tipi’nin eforları kararı, tekrarki devir bir daha kıymetlendirme sonucu alındı.

Tam da bu sırada Türk Dernekleri Platformu, yarın Glashütten kasabasında Türk basınına kapalı özel toplantı ayarladı. Almanya’da Türkçe yayın yapan ve Türk dilininin yaşamasını savunan Türk medyasının alınmayacağı toplantıya, Hristiyan Demokrat Parti, Toplumsal Demokrat Parti ve Yeşiller’in Türk kökenli vekilleri davet edildi. Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği ile çeşitli dernekler, inanç örgütleri de görüşmede yer alacak.

HEDEF PROJE YAPIP PARA ALMAK MI?

Toplantıya katılacak kimilerinin emelinin, Türkçe dersleri için proje yapmak ve Türkiye’den para almak olduğu öne sürülüyor. Öteki tehlike de, Türkçe dersleri ytesirinin çeşitli tarikatların eline geçmesi. Gözlerden uzak toplantının hedefi her ne kadar görüş alışverişi olarak açıklansa da, Türk kökenli vekiller, bu biçimde bir şeyin bilinmeyen tutulmasını anlayamıyor.

TÜRK KÖKENLİ VEKİLLER: NİYET DİĞER

CDU eyalet Milletvekili İsmail Tipi, “Türkçe namusumuzdur dediğimde beni eleştirenler artık orada. Farklı ve zımnî niyet olduğundan şüpheleniyorum. Tartışmaya açık teklifler bile getiremediler. Artık Türkçe meraklısı kesildiler. Türk medyasının alınmamasını anlayamıyorum” dedi.

Yeşiller Milletvekili Taylan Burcu, toplantıya gideceğini lakin medyaya kapalı olduğundan haberi olmadığını belirtti. Burcu, “Bu herkesi ilgilendiren bir şey. Basına kapatılamaz. Corona da mazeret olamaz. aslına bakarsan her medyadan bir gazeteci geliyor, aşısız da kalmadı“ diye konuştu.

SPD milletvekili Turgut Yüksel de, toplantının basına kapalı olmasından bilgisinin olmadığını, kendilerini çağıranların bunu söylemediğini belirtiyor.

Alıntıdır