Bilim Heyeti üyesi Turan: ‘Omicron’un aşıdan kaçma ihtimali var

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,099
0
1
Prof. Dr. Sema Turan, “Mevcut aşıların ‘Omicron’ varyantı karşısında aktifliği daha düşük. Tam aşılı olunmasına karşın ‘Omicron’ üzere birtakım varyantların aşıdan kaçma ihtimali de var” dedi.

Bilim Şurası üyesi Prof. Dr. Turan, ‘Omicron’ varyantının öbür varyantlardan farklı belirti gösterme durumuna ait, şu sözleri kullandı:

* Aslında tüm hepsi bir viral enfeksiyon formunda başlıyor. Şahıslar içinde farklılık gösterse de kimisinde yaygın boğaz ağrısı kimisinde burun tıkanıklığı ya da nezle üzere görülebilmekte. Semptomlar fazlaca birbirinden farklı değil.

* Zira bu çeşit viral enfeksiyonlarda emsal semptomları yaşıyoruz. Mevcut aşıların ‘Omicron’ varyantı karşısında aktifliği ile ilgili yüzde vermek sıkıntı lakin daha düşük. Koruyuculuk açısından öteki varyantlara göre daha düşük olduğunu biliyoruz.

* Bunu esasen Biontech’ten Uğur Şahin’in açıklamalarından da gördük. Varyantlar meydana geldikçe aşıdan kaçma ihtimalleri kelam konusu.

* O yüzden de tam aşılama durumunu ciddiye alıyoruz. Tam aşılamadan kastettiğim; 2 doz daha sonrası hatırlatma dozunun yapılmış olmasından bahsediyorum.

* O yüzden de tam aşılama durumu değerli. Tam aşılı olunmasına karşın ‘Omicron’ üzere birtakım varyantların aşıdan kaçma ihtimali de var” diye konuştu.

Prof. Dr. Turan, ‘Hastalığı geçirdim yine hasta olmayabilirim’ algısının yanlış olduğunu belirterek, “Bilim bize şunu söylüyor; viral enfeksiyonlar varyantlara uğradıkça, kendi yapılarını değiştirdikçe bireyleri enfekte etmeye devam edebilir. ‘Geçen sene viral enfeksiyon geçirdim bu sene tekrar grip olmam’ üzere bir durum kelam konusu değil, değil mi? Herkes her sene bir gribal enfeksiyon geçirmekte. Covid-19 özelinde de durum buna benziyor” dedi. (DHA)