Bilim Konseyi daha sonrası Sıhhat Bakanı Koca’dan çarpıcı yüz yüze eğitim açıklaması

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,106
0
1
Türkiye’de günlük olay sayıları 20 binin üzerinde seyrediliyor. Yeni kısıtlamaların gündeme gelip gelmeyeceği tartışılırken Bilim Konseyi bugün kritik bir toplantı daha gerçekleştirdi. Türkiye’de de görülen ‘Mu varyantı’, yüz yüze eğitim ve corona aşısının da ele alındığı toplantı daha sonrası açıklama yapan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, “Okullarımızın, öğrencilerimizin durumunu yakından izleyerek önlemleri güncelleyeceğiz” dedi. Corona önlemleriyle ilgili de koca, “Tedbirlere uyma konusunda dikkat cazibeli bir gevşeklik olduğu görülüyor” tabirlerini kullandı.

Sıhhat Bakanlığı Bilim Konseyi görüntü konferans sistemiyle toplandı. Aşılama ve corona virüsüyle çabanın ele alındığı toplantı daha sonrası konuşan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca yazılı açıklamada şu sözleri kullandı;

*Bilim Konseyimiz, yüz yüze eğitim, salgının seyri ve aşı programımızın devamlılığı gündemi ile bir ortaya geldi.

*Salgın ortamında eğitimi orta vermeden sürdürebilmek için çalışmalarımızı tamamladık, çocuklarımızı okullarına uğurladık. Onları korumak konusunda sorumluluğumuz büyük.

*Her vatandaşımızın hassasiyetle hareket edeceğine inancımız tam. Bizler, Sıhhat Bakanlığı, Ulusal Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak üzerimize düşen düzenlemeleri yaparak, önlemlerimizi aldık ve bir arada harekete geçtik.

“TEDBİRLERİ GÜNCELLEYECEĞİZ”

*Okullarımızın, öğrencilerimizin durumunu yakından izleyerek önlemleri güncelleyeceğiz. Şu an izleme ve önlemleri uygulama sürecindeyiz.

MUTASYON AÇIKLAMASI

*Bilim Konseyimizin bir öbür gündemi de salgının seyri ve hastalığın tedavisine ait şimdiki gelişmelerdi. Daha evvel bir epey kere, varyantların çıkacağını, bunların biz sıhhat çalışanlarının gündeminde kıymetli bir unsur olduğunu fakat vatandaşlarımızın takip etmesi gereken bir durum olmadığını tabir etmiştim.

“BEKLENEN BİR DURUM”

*Virüsün tabiatı gereği mutasyona uğraması beklenen bir durumdur. Yeni varyantları engelleyecek tahlil, aşı programının dünya ölçeğindeki başarısıdır. Aşılama oranının düşük olduğu ülkelerde virüs çarçabuk mutasyona uğramakta, oradan tüm dünyaya bir daha yayılmaktadır. Bize düşen, başarılı biçimde sürdürdüğümüz aşı programını toplumsal bağışıklıkla sonuçlandırmaktır.

FAAL OLAYLARIN YÜZDE 90’I AŞISIZ

*Bu noktada aşı programımızla ilgili birtakım kıymetli hususlara dikkat çekmek isterim. Hastanelerimizdeki etkin hadiselerin %90’a yakın bir kısmı aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış bireylerdir. Aşısı tamamlanmış olduğu biçimde hastalığa yakalanarak hastanede tedavi nazarannler %10 dolaylarındadır.

*“Aşısı tamamlanmış” ne manaya geliyor? Aşısı tamamlanmış kişi, 2 doz inaktif aşı olup, ikinci doz aşısından 3 ay daha sonra hatırlatma dozunu da yaptıran yahut son 6 ay ortasında iki doz mRNA aşısı olan kişidir.

*detaylarımiz, inaktif aşıdan 3 ay daha sonra yapılan hatırlatma dozunun koruyuculuğu fazlaca kıymetli ölçüde artırdığını göstermektedir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın olay sayıları ortasındaki oranı %2’den daha azdır. 2 doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızın da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten daha sonra hatırlatma dozuna muhtaçlık duyacakları öngörülmektedir.

İSRAİL’İ ÖRNEK GÖSTERDİ

*Bunun en kıymetli örneklerinden biri 18 yaş üzeri nüfusunun tamamını aşılamış bulunan İsrail’de 2. doz uygulamasından 6 ay daha sonra hadise sayılarının süratle artış göstermesidir. Yaklaşık 8 milyon nüfusta günlük 10 bin civarında hadise görülmesi, bizim nüfusumuza oranlandığında günde 100 bin hadiseye karşılık gelmektedir.

*Türkiye’de hatırlatma dozu gereksinimi tespit edilerek uygulamaya erkenden başlanmış, mümkün 100 bin olaylık tesir 20 bin civarında günlük hadise ile sınırlanmıştır.

*Tüm parametreler hatırlatma dozu uygulamasının virüse karşı korunmada son derece kıymetli olduğunu göstermektedir. Ülkemizde hatırlatma dozu vakti gelen yaklaşık 6 milyon vatandaşımız bulunmaktadır. Vakit kaybetmeden hatırlatma dozunuzu olmanızı istirham ediyoruz. Görünen o ki, tüm aşı çeşitlerinin sonlu mühletle koruyuculuğu yüksek seyrediyor. Tam bağışıklık sağlanana kadar aşılarımızı olarak kendimizi ve sevdiklerimizi müdafaa altına alalım.

ÖNLEM İKAZINDA BULUNDU

*Bir kıymetli gündemimiz, önlemlere ahenk konusuydu. Önlemlere uyma konusunda dikkat alımlı bir gevşeklik olduğu görülüyor. Maske, Uzaklık, Paklık kurallarına gösterdiğimiz hassasiyet bir muhafaza kalkanıdır. Bunlardan asla taviz verilmemeli. Bilhassa milyonlarca öğrencimiz yüz yüze eğitime başlamışken!