Bilim Kurulu’ndan kıymetli karar: Tüm okullara gönderilecek

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,104
0
1
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sıhhati Ana Bilim Kısmı Lideri, Bilim Şurası üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan,
şu sözleri kullandı:

* Sıhhat Bakanlığı ve Bilim Heyeti tarafınca hazırlanan rehberler var.

* Bu rehberlerimize göre okullarımızda neler yapılması gerektiğinden tutun da AVM, restoran ve çalışma ortamlarında neyin, nasıl yapılması gerektiği fazlaca açık söz ediliyor hatta tıpkı şey tedavi, filyasyon rehberleri için de geçerli.

* Yükseköğretim Şurası (YÖK) tarafınca Türk Standardları Enstitüsü ile birlikte hazırladığımız ‘güvenli kampüs’ rehberimiz var. Bu rehberimiz de üniversitelerimizin nasıl inançlı çalışacağını söylüyor. Bu da epeyce değerli.

* Şu an tabi okul rehberimiz ön plana çıkıyor. Okullarımızı açtığımızda aslında neler yapmamız gerektiği o rehberimizde ayrıntılı olarak yazıyor.

‘GİRİŞ- ÇIKIŞLARDA KALABALIĞA MEYDAN VERİLMEMELİ’

Prof. Dr. İlhan, okullara ait rehberin daha evvel de kamuoyu ile paylaşıldığını anımsatarak, söyle konuştu:

* Çocuklarımızın okullarına maske ile gelmesi, okullarda maske ve dezenfektan bulundurulması, olabildiğince çocukların kendi arkadaşları ile bir ortada olması, sınıflarda masaların seyrek tutulması, camların açık tutulması, teneffüslerin birbirinden farklı vakit dilimlerinde gerçekleştirilmesi, bilhassa okul giriş ve çıkışlarında kalabalığa meydan verilmemesi epeyce değerli.

* Öğretmenlerimizin, okul yöneticilerimizin, velilerimizin de aşı olmasının epey kıymetli olduğunu tabir etmek gerekiyor. Şayet büyüklerimiz ve öğretmenlerimiz aşılarını tamamlarsalar esasen çocuklarımıza bulaş da az olacaktır.

* Çocuklarımız enfekte olup meskene gdolayırse hastalığı, konuttaki şahısların de etkilenmesi fazlaca az olacaktır. Hazır okullar açılırken velilerimizi de öğretmenlerimizi de bir kere daha aşı olmaya davet etmek gerektiğini düşünüyorum.

* Ulusal Eğitim Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı yetkilileri ve Bilim Şurası üyeleri rehber üzerinde çalışıyor, rehberde güncellenmesi gereken bir durum kelam hususuysa mutantlar ile ilgili bilhassa, buna göre rehberde yer alacak; ancak hayli fazla değişiklik kelam konusu olmayacak.

* Eğitim periyodu başlarken rehber de hazır hale gelmiş olur, okullarımıza dağıtılır.

‘ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİMİZ AŞILARINI OLSUN’

Prof. Dr. İlhan, üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğunun 1,5 yıl uzaktan eğitim ile eğitimlerine devam ettiğini anımsatarak, söyle konuştu:

* Önümüzdeki devir yüz yüze eğitimin yüklü olacağı bir periyot olarak karşımıza çıkıyor. Ben buradan genç arkadaşlarımıza bir tıp fakültesi öğretim üyesi, dekanı olarak seslenmek istiyorum; öğrencilerimizin yapacağı en değerli şey bugünden tezi yok çabucak aşı olmak.

* Hiç aşı olmadılarsa bugün birinci doz aşılarını olursalar üniversiteler açıldığında ikinci dozlarını olmuş, antikorları da oluşmaya başlamış olur.

* Birinci doz aşısını olmuş olanlar var ise çabucak 2’nci dozlarını olmalılar, hele ki kronik hastalığı olan öğrenci arkadaşlarımız var ise bunlar da tedavilerini yapan tabiplere tanışıp kesinlikle aşılarını yaptırmalılar.

‘TEK KİŞİLİK ODALARDA KALMALARI ÖNEMLİ’

Prof. Dr. İlhan, tıpkı durumun öğretim üyeleri için de geçerli olduğunu vurgulayarak, “Biz bütün öğrencilerimizi özledik. Üniversiteler açılıyor fakat bilhassa tıpkı konutta kalacak öğrencilerimizin mümkünse odalarda tek kalması pek kıymetli olacak. Yurtların da buna nazaran düzenleme yapması değerli olacak. Ortamların pak hava ile havalandırılması ve kapalı yerlerde bir ortada bulunuyorsa öğrencilerimizin kesinlikle maske takmalarının fazlaca kıymetli olduğuna inanıyorum. Bu şartları sağlarsalar inşallah bu güz periyodunda kampüslerimiz öğrencilerimizin sesleri ile şenlenecek kanısındayım; lakin öğrencilerimizin kurallara da uyması gerekiyor” diye konuştu. (DHA)