Bir dozu 27 bin lira olan kanser ilacı için hukuk çabası başlattı

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,103
0
1
Zonguldak Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nden emekli evli ve 2 çocuk babası Muhammet Arslancık, 7 Eylül 2016’da akciğer kanseri olduğunu öğrendi. Tedavisine başlanan Arslancık, bugüne kadar kullandığı ilaçların yanı sıra 21 sefer kemoterapi, 11 kere de ışın tedavisi aldı. Arslancık’ın tedavi gördüğü hastanedeki tabipler tarafınca tümörün büyümesi ve gelişmenini engelleyen ilacı alması gerektiği belirtilen rapor tutuldu.

Muhammet Arslancık, akabinde ise Sıhhat Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu’na başvurarak endikasyon dışı ilaç kullanması müracaatında bulundu. Arslancık’ın başvurusu kabul edilerek tedavisinde pembrolizumab etkin unsurlu ilaç kullanımı uygun görüldü. SGK’dan ilacın fiyatsız verilmesi için dilekçe gönderen Arslancık’a, talep ettiği ilacın yurt haricinden gelen hasta iştirak hissesinden muaf ilaçlar içinde olması niçiniyle kurum tarafınca karşılanmadığı karşılığı verildi.

Çabasını sürdürürken bir yandan da hastalığıyla gayret eden Arslancık, SGK’nın yanıtını avukatı aracılığıyla mahkemeye taşıdı. Bakırköy 1’inci İş Mahkemesi, verdiği orta kararla ilacın kullanım zaruretini göz önünde bulundurarak ilaç bedelinin SGK tarafınca ödenmemesi ile ilgili sürecin durdurulmasına karar verdi. Arslancık, devam eden mahkeme sonunda davayı kaybettiği takdirde ise o güne kadar kullandığı ilacın toplam fiyatını yüzde 9 faizle birlikte geri ödeyecek.

YÜZLERCE HASTANIN BU İLACA GEREKSİNİMİ VAR

Muhammet Arslancık, kararla birlikte 2 Temmuz’da Ankara’daki özel bir hastanede ilacın birinci dozunu aldı. Arslancık birinci dozunu aldığı ilacın 3 ay daha sonra tesirlerine bakılacağını söylemiş oldu. Davayı kaybetmesi durumunda bir dozu 27 bin lira olan ve 3 haftada bir alması gereken ilacın binlerce liralık fiyatını ödemek zorunda kalacak olan Arslancık, şunları söylemiş oldu:

– 5 yıldır kanser hastasıyım. 21 tane kemoterapi 11 ışın tedavi aldım. daha sonra bu ilaç hekimler tarafınca tavsiye edildi. Maddiyattan dolayı kullanamadık. Bizde kullanmak istedik lakin SGK bunu karşılamadığını öğrendik. Mahkemeye verdik ve önlem sonucu çıktı. Öylelikle ilacın birinci dozunun kullandım. Her bir doz 27 bin lira. Buna her insanın gücü yetmez SGK ödemezse. Şu an mahkeme sonucuyla ödüyor lakin şayet mahkemeyi kaybedersek yüzde 9 faiziyle geri alacak. Kazanırsak ilacı kullanacağız. Bu da bizim üzere hastalara emsal teşkil edecek. Kıymetli olan benim üzere kaç insanların bu işten faydalanabilmesi…

Devletin kanser hastaları için değerli olan bu ilacın kullanmasını fiyatsız yapmasını talep eden Arslancık, şöyleki dedi: Devletimiz kuvvetlidür. Bize yardımcı olması lazım ve olur da. Ben devletime güveniyorum. Yetkililer bizden haberdar olsun. Bizlere şifa olarak yardımcı olsunlar. Yoksa bu fiyatları ödeyebilir miyiz bilmiyoruz. Ben devletimize güveniyorum. Bizim sesimizi duyacaktır. Benim üzere yüzlerce kanser hastasının bu ilaca gereksinimi var.