BM 76’ncı Genel Şura Lideri aşikâr oldu

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
BM 76’ncı Genel Şura Lideri aşikâr oldu
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Şurasının yeni devir başkanlığı için gerçekleştirilen seçimde Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid ile Afganistanlı deneyimli diplomat Dr. Zalmai Rassoul yarıştı. Seçimlerin sonunda 143 oy ile Shadid, 76’ıncı BM Genel Şurası Lideri olarak seçilirken, Rassoul ise 48 oy aldı.

BM’DE BİR BİRİNCİ OLDU

Çeşitli bölgesel kümeler içinde dönüşümlü olarak yıllık olarak düzenlenen BM Genel Şurası başkanlığı nazaranv sırası 76’ıncı Devirde (2021-2022), Asya-Pasifik kümesinden bir liderle yönetilmesi gerekiyor. Kelam konusu seçimlerle BM Genel Konsey başkanlığı nazaranvini alacak olan Maldivler, BM Genel Heyeti Başkanlığı nazaranvini birinci sefer üstlenecek.

nazaranvi BM 75’inci Genel Konseyi Lideri Volkan Bozkır’dan 14 Eylül’de devralacak olan Shadid’in adaylığı, Maldivler tarafınca Aralık 2018’de açıklamıştı. Shahid, bilhassa epeyce taraflı forumlarda, engin diplomatik tecrübe ve kuvvetli kimlik detaylarıyle BM Genel Kurulu’nu yönetebilecek seviyede bir kişiselyet olarak bedellendiriliyor.

BM 75’inci Genel Konseyi Lideri Volkan Bozkır, “BM 76. Genel Konsey Başkanlığı nazaranvine, BM Genel Şurası’nda bu sabah başkanlığımda yapılan oylamayı kazanan Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid seçildi. 14 Eylül’de nazaranvi benden devralacak olan Sn. Shahid’i tebrik ediyorum” dedi.

BOZKIR’DAN AÇIKLAMA

Rassoul’a da ayrıyeten teşekkür eden Bozkır, “BM 76. Genel Konsey Başkanlığı nazaranvine Afganistan tarafınca aday gösterilen deneyimli diplomat Dr Zalmai Rassoul’a da, saygın ve canlı bir seçim periyodu yaşanmasına sağladığı katkı için BM Genel Heyet Lideri olarak teşekkür ediyorum” tabirlerini kullandı.

Toplumsal medya hesabı üzerinden Shahid’i tebrik ederek, Shahid ile birlikte fotoğraflarını paylaşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “BM 76. Genel Heyet Başkanlığına seçilen “Maldivler Dışişleri Bakanı kardeşim Abdulla Shahid’i samimiyetle kutluyorum. BM gündemindeki konularda kendisiyle yakın işbirliği ortasında çalışacağız” dedi.

Alıntıdır