Çavuşoğlu: Özel temsilcinin atanması fikrini hakikat bulmuyoruz

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Çavuşoğlu: Özel temsilcinin atanması fikrini hakikat bulmuyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti kapsamında dün geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) temaslarını sürdürüyor. Bakan Çavuşoğlu, evvel baş başa, akabinde da heyetler ortası görüşme gerçekleştirdiği KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.

Tatar, Kıbrıs’a yeni bir BM Özel Temsilcisi atanmasına ait soruya, “Cenevre’de ortaya koydunuz prensipler çerçevesinde oradaki duruşumuz resmi bir müzakere sürecine başlamadan evvel farklı bir temsilci atanmasının olumlu olmayacağı, meşakkate niye olabileceği, sayın Lute’nin bu bakılırsavi en uygun biçimde yaptığı, ortak taban noktasına ulaşmadan farklı özel temsilcinin aranmasının gerçek olmayacağı kanısındayız. Bunu karşı tarafa ileteceğiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise şu tabirleri kullandı:

* Cenevre’de sayın genel sekreterin bu biçimde bir önerisi olmuştu. Kendisine bu toplantıların ve önümüzdeki süreçte sarf edeceğimiz uğraşların maksadı ortak bir yer olup olmadığını görmek. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda çabucak hemen ortak bir taban yok. Sayın Lute, genel sekterin danışmanı olarak bu misyonu şu anda yapıyor. Yani taban var mı yok mu? 5+BM gayriresmi toplantı ihtimali de var.

* Lakin ortak bir taban olduğunu gördükten daha sonra ve yeni bir müzakere başlama sonucu alındıktan daha sonra özel temsilcinin atanmasının bir manası var. Şu anda Sayın Lute’un bakılırsavine ait özel temsilcinin yapacağı bir bakılırsav yoktur. Biz şu anda özel temsilci atanması fikrini gerçek bulmuyoruz. Genel sekretere bu fikrini gündeme getirince açık ve net bir biçimde söylemiştim.

“AKSİ DURUMDA BİZ ADIM ATACAĞIZ”

Çavuşoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

* Konuşmamda da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin ve Kıbrıs Türk halkının haklarını sonuna kadar koruyacağımızı söylemiştim. Gerek Avrupa Birliği gerek BM, Rum Kesimi’ne şu bildirisi düzgün vermesi gerekir. Hakça paylaşım olmadan, gelir paylaşımı olmadan atılacak her bir adıma karşı KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti de gerekli adımı atacak. Bu kararlılığımızı gösterdik.

* Geçmişte tüm telkinlerimize karşın sismik sondaj çalışmalarına devam etti. Biz de alana indik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin haklarını savunmak için. Natürel ki kendi kıta sahanlığımızda Türkiye Cumhuriyeti haklarımızı savunmak için. Sismik araştırma ve sondaj gemilerimizi alana sürdük, çalışmaları yaptık ve devam ettiriyoruz. Burada yapılması gereken şey hakça gelir paylaşımı. Bu hususta Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin teklifleri hala masada.

* AB ve BM bu hakça paylaşım konusunda gerekli adımı atmalı, aksi durumda biz adımı atacağız. Bunda kimsenin tasası ve tereddüdü olmasın. Türkiye olarak KKTC’nin lisans ve ruhsat verdiği yerlerde faaliyetlerimizi sürdürürüz, bugüne kadar olduğu üzere.

* Kıbrıs Türk halkının ve KKTC’nin hakkını kimseye yedirmeyiz. Barış, huzur ve paylaşım istiyorlarsa Cumhurbaşkanımızın konferans teklifi masadadır ve KKTC’nin de hakça gelir paylaşımı konusunda teklifleri masadadır. Gerekliği göstermiştir. Bu çerçevede adım atılırsa sorun yok, aksi takdirde biz de adım atarız.

Alıntıdır