Çekya’dan Ukrayna’ya 29 milyon euroluk ek silah yardımı

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Çekya’dan Ukrayna’ya 29 milyon euroluk ek silah yardımı
Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, Ukrayna’ya en az 725 milyon kronluk (yaklaşık 29 milyon euro) ek silah ve askeri teçhizat gönderileceğini deklare etti.

Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova yaptığı açıklamada, “Çekya, Ukrayna’ya askeri gereç açısından dayanak vermek için Savunma Bakanlığı aracılığıyla bugüne kadar toplamda 725 milyon 206 bin kron (yaklaşık 29 milyon euro) bağışta bulundu. Daha fazla takviye vermeyi düşünüyoruz. En kısa vakitte gerçekleştireceğiz. Takviyenin daha evvel yapılan toplam yardım ölçüsü olan 725 milyon kron bedelinde silah ve askeri teçhizat olacağını düşünüyorum. Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz. Yeni yardımımız için Avrupa Birliği fonlarından gelen parayı kullanacağız. Vatandaşlarımıza ve vergi mükelleflerine bu yardım için ceplerinden para çıkmayacağını söylemek isterim” dedi.

Çekya Savunma Bakanlığı, daha evvel yapılan bağışların bir kısmının içeriğini ve teslim yerini güvenlik açısından açıklamazken, kimi güvenlik uzmanları yapılan yardımların yalnızca yavaşça silahlar değil beraberinde ağır silahlar ve askeri taşıtlar olduğunu öne sürüyor.

“BM MEVCUT SİYASETLERİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ”

Cernochova, Birleşmiş Milletler’in (BM) Ukrayna’daki mevcut tavrını da eleştirdi. Bakan Cernochova, “Bugün Polonya hududuna 20 kilometre uzaklıktaki bir Ukrayna üssü bombalandı. İnsani koridorlarda güvenlik yok. Rusya, Ukrayna’da daima olarak insan haklarını ihlal ediyor. Bunların gözetlenmesi ve insani koridorlarda güvenliğin sağlanması gerekiyor ama bunların sağlanması için kurallar koyması gereken BM bunları yapmıyor. Birleşmiş Milletler mevcut siyasetlerini gözden geçirmeli” dedi.

ÇEK ORDUSU ÇADIR KENT KURACAK

Cernochova ayrıyeten Çek ordusunun 400 kişilik bir çadır kent kuracağını, beraberinde AB’den 50 bin kişi kapasiteli toplam 25 adet mülteci kampı dayanağı geleceğini söylemiş oldu.

Çekya Bölgeler Birliği Lideri ve Güney Bohemya Valisi Martin Kuba ise, mülteci kamplarının kurulacağı yerlerin şimdiden belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Sadece kanalizasyon ve elektrik kontağı olan yerler tasarlamak kâfi değil. Çocukların okula gidebilmesi ve mültecilerin günlük yaşama katılabilmeleri için gerekli her şeyin planlanması gerekli” dedi.

Alıntıdır