Çin Devlet Başkanı’nın kömür santrali açıklaması başları karıştırdı: Türkiye de var

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Çin Devlet Başkanı’nın kömür santrali açıklaması başları karıştırdı: Türkiye de var
New York’ta 76’ncısı düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Şurası toplantısına dün evvelde kaydedilmiş bir konuşma ile katılan Çin Devlet Lideri Şi Jinping’in açıklamaları milletlerarası kamuoyunda karışıklığa sebep oldu.

Dün önce kaydedilmiş bir konuşma ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılan Çin Devlet Lideri Şi Jinping’in kömür santralleri ile ilgili açıklamaları hem siyasetçiler, hem akademisyenler tıpkı vakitte çevreciler tarafınca gündem haline geldi.

Jinping dün yaptığı açıklamada, “Çin, gelişmekte olan ülkelerde yeşil ve düşük karbonlu güce dayanağını artıracak ve ülke haricinde yeni kömür santrali inşa etmeyecek” dedi. Bu açıklama etraf aktivistleri tarafınca takdirle karşılanırken Jinping açıklamasında biroldukca boşluk olması soru işareti yarattı.

Global ısınmaya karşı büyük bir adım olarak takdirle karşılanan bu açıklama ile birlikte Çin’in global iklim değişikliğiyle gayrette büyük bir adım attığı belirtildi. New York Times’a konuşan Boston Üniversitesi’nde global gelişme siyasetleri profesörü Kevin Gallagher, “Bu açıklama yeşil dönüşüm için değerli bir adım olabilir” dedi.

“ÇİN, KAZANIMLARI ORTADAN KALDIRDI”

Merkezi Finlandiya’da olan Güç ve Pak Hava Araştırmalar Merkezi’nin bilgilerine bakılırsa Çin yalnızca geçen yıl, dünya üstündeki bütün ülkelerin kömür üretim kapasitesinin üç katı kadar kömür gücü kapasitesi üretti. Çin’in toplam kömür kapasitesinin 29.8 gigawatt arttığı belirtildi. Finlandiya merkezli araştırma merkezi, “Çin’in kazanımları, bütün dünyada azalan kömür kapasitesini geride bıraktı. Bütün dünyada kömür kapasitesi 17.2 gigawatt düşmüştü” açıklamasına yer verdi.

Pekala burada bahsi geçen gigawatt yaklaşık ne kadarlık bir enerjiyi temsil ediyor? New York Times, uzmanlara dayandırdığı haberinde bir gigawatt’ın yaklaşık 750.000 konuta yetecek kadar güç manasına geldiğini ya da 110 milyon LED ampulün yanmasına yetecek kadar güç olduğunu duyurdu.

TÜRKİYE DE LİSTEDE YER ALIYOR

Şu an resmi datalara nazaran Çin’in birçok Asya’da olmak üzere onlarca ülkede kömür santrali projesi bulunuyor. Çin genel olarak Çin Gelişim Bankası ve Çin İthalat-İhracat Bankası tarafınca bu projeleri finanse ediyor. Boston Üniversitesi’nin datalarına nazaran Çin kömür santrali projelerine yaklaşık 51.6 milyar dolar ödedi.

Boston Üniversitesi’nin bilgilerinde Endonezya, Vietnam ve Pakistan’ın Çin’den kredi ve yatırımda aslan hissesini aldığı görülürken, Güney Afrika, Ukrayna, Bangladeş, Rusya ve Türkiye’den de projelerin Çin’den yatırım aldığı kaydedildi.

Boston Üniversitesi’nin bilgilerinde Adana’daki Hunutlu Termik Santrali için Çin’in 1.4 milyar dolar kredi verdiği görülüyor.

PEKALA ÇİN YATIRIMLARI DURDURACAK MI?

Greenpeace Çin’in datalarına nazaran Çin 1200 gigawatt enerjiyi kömürden üretiyor. Jinping’in açıklamasında iç üretim ile ilgili net bir açıklama yapılmazken birtakım soru işaretleri de ortaya çıktı. Çin Devlet Başkanı’nın açıklamasında yalnızca Çin devlet bankalarının bu süreci noktalayıp noktalamayacağı ya da özel şirketlerin bu hususta bir adım atıp atmayacaklarına dair bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan şu an devam eden projeler, teklif edilen projeler ya da inşa halinde olan projelerin durdurulup durdurulmayacağına dair de bir açıklık olmaması soru işaretlerini artırdı.

Alıntıdır