Delta varyantı dev şirketlere geri adım attırdı… Apple, Google, Twitter, Lyft geri dönüşü erteledi

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Delta varyantı dev şirketlere geri adım attırdı… Apple, Google, Twitter, Lyft geri dönüşü erteledi
Corona virüsü salgınına karşı dünya genelinde aşılama çalışmaları sürerken, ortaya çıkan varyantlar bir epey ülkede tasa yaratıyor. Aşılama oranının artmasıyla olağanlaşma adımları atan ülkeler de kısıtlamaları geri getirmeyi tartışıyor.

İş dünyasının önde gelen şirketleri de yaşanan bu gelişmelerle olağanlaşma yolunda geri adım atmak zorunda kaldı. ABD’li teknoloji devi Apple’ın ofise geri dönüş sonucunı Ekim ayına ertelemesi, başka büyük şirketler için de emsal oluşturdu.

MASKE TAKMA KAİDESİ

ABD merkezli Bloomberg’in haberine bakılırsa bir öteki teknoloji devi Google, çalışanlarının ofise dönüşünü Ekim ayı ortasına çekti. Google, ofise dönecek çalışanlara aşı olmaları koşulu da getirdi. Sürücülü özel araç çağırma hizmeti sağlayan Lyft dönüş tarihi için Şubat 2022’yi işaret ederken, Twitter halihazırda açtığı ofisleri bir daha kapattı. Ofise dönüşü erteleyen Apple ise mağaza çalışanlarına maske takma kuralı getirdi. The Walt Disney Company, Florida ve California’daki cümbüş parklarında maskeyi bir daha zarurî tutmaya başladı.

Şirketlerin geri adım atmasını yorumlayan Western Kentucky Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden asistan profesör Katrina Burch, “Her şey bir daha biraz çılgınlaşıyor üzere hissettiriyor. Tüm tertipler için bunu yönetmek pek zorlayıcı” tabirlerini kullandı.

AŞI OLMA MECBURİLİĞİ

Ofise dönüş konusunun yanı sıra aşılamayı zarurî tutma da giderek yaygınlaşıyor. California ve New York’ta, devlet çalışanlarının mecburî olarak aşılanmasına başlandı. 200 binden çok şahsa iş imkanı sağlayan California İnsan Kaynakları Departmanı Yöneticisi Eraina Ortega, “California’daki en büyük patronlardan biriyiz. Şayet bunu işe fayda bir biçimde uygulayabilirsek, öbür patronlar de birebirini yapabilir” dedi.

Zarurî aşılamada Google’ın yanı sıra Facebook da emsal bir adım attı. Her iki şirket de, ofiste çalışacak çalışanları için aşı olmayı mecburî tutuyor.

GERİ DÖNENLERİN ORANI YÜZDE 35

ABD’de çalışanların yüzde 29’u, aşılama oranının artmasıyla birlikte Haziran ayı başında iş yerlerine geri dönmüştü. Temmuz ayında bu sayının yüzde 35 düzeyine yükseldiği belirtiliyor. Şirketlerin geri dönüş için planladığı Eylül ve Ekim ayları, okullarda yüz yüze eğitimin de başlayacağı periyoda denk geliyor.

New York Valisi Andrew Cuomo, özel şirketlere çalışanlarını geri çağırma periyoduyla ilgili davette bulundu. Vali Cuomo, 6 Eylül’deki Emekçi Bayramı’ndan daha sonra yapılacak geri dönüşlerin iktisat için kritik olduğunu savundu. Cuomo, “Bunu inançlı bir biçimde yapabiliriz. Bu yalnızca sizin işinizle ilgili değil” dedi.

Alıntıdır