Dünyayı rahatlatacak atılım: Pfizer, BioNTechi Moderna ve CureVac ile irtibata geçildi

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,103
0
1
İngiliz haber ajansı Reuters’ın aktardığı haberde, Güney Kore’nin Pfizer/BioNTech, Moderna ve CureVac şirketleriyle irtibata geçtiği duyuruldu.

Dünya genelinde etkililiği ve koruyuculuğu kanıtlanan mRNA teknolojisi kullanan Pfizer, BioNTech ve Moderna’nın geliştirdiği aşıların üretiminin muhakkak kapasitelere sahip olması ve hudutlu sayıda üretim yapabilmesi sebebiyle aşının dağıtımı fazlaca yavaş ilerliyor. Aşılama sürecinin yavaşlamasıyla birlikte corona virüsü mutasyona uğrayarak Delta ve Lambda üzere farklı varyantlarla insanlara bulaşıyor.

Bu sorunu ortadan kaldırmak için Güney Kore hükümetinin resmi olarak Pfizer, Moderna, BioNTech ve CureVac ile temasa geçtiği açıklandı. Reuters’a konuşan üst seviye bir hükümet yetkilisi, “Güney Kore, mRNA aşı üreticileri ile ülkede üretim yapılması için irtibata geçti. Güney Kore, bu şirketlere yıllık 1 milyar doza kadar kapasite sundu” dedi.

Şayet Güney Kore ile aşı şirketleri bir muahedeye varırsa, dünyanın yaşadığı Covid-19 derdinin ortadan kalkacağını hatırlatan Reuters, “Özellikle Asya aşılama sürecinde Kuzey Amerika ve Avrupa’nın fazlaca gerisinde kaldı. Üstelik bu biçimde bir mutabakat Güney Kore’yi büyük aşı üretim merkezlerinin bir merkezi haline gelmesine de yardımcı olacak” sözüne yer verdi.

“ONLARIN DA BİR SONU VAR”

Güney Kore’nin halihazırda AstraZeneca/Oxford Üniversitesi, Novavax ile muahede yaptığını lakin çabucak hemen mRNA teknolojisi kullanan aşıların üretimi ile ilgili bir muahede yapılmadığı da açıklandı. Güney Kore Sıhhat Bakanlığı bünyesinde çalışan genel yönetici Lee Kang-ho, “Büyük ilaç şirketleriyle mRNA aşılarını üretmek için çoğunlukla görüşüyoruz. Çok az mRNA aşısı üreten şirket var, bunlar da Pfizer, Moderna, CureVac ve BioNTech. ötürüsıyla global talebi karşılayamıyorlar zira onların da bir hududu var. Güney Kore alt yapısını, tesislerini ve nitelikli insan kaynağını bu sorunu ortadan kaldırmak için kullanmaya hazır” dedi.

Reuters’ın haberiyle ilgili Pfizer, BioNTech ve Moderna bir açıklama yapmadı. Güney Kore’de hizmet veren Hanmi Pharmaceuticals ve Quratis isimli şirketlerin muahede sağlanması durumunda üretim sürecine dahil olması kestirim ediliyor.