Erdoğan: Suudi Arabistan ziyareti yeni bir devrin müjdecisi

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Erdoğan: Suudi Arabistan ziyareti yeni bir devrin müjdecisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti için ”Ülkelerimiz içindeki bağlantılarda yeni bir periyodun müjdecisi olacağına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük resmi ziyaret için yaklaşık 5 yıl daha sonra gittiği Suudi Arabistan’daki temaslarının akabinde yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret dönüşünde gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide soruları yanıtladı.

Erdoğan’ın dış siyasete ait değerlendirmeleri şöyleki:

KENDİ GÜVENLİMİĞİZDEN FARKLI GÖRMÜYORUZ

(Suudi Arabistan ziyareti) Hem Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud birebir vakitte Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’la bir ortaya geldik. Kendileriyle gündemimizdeki mevzuları, ikili münasebetlerimizin tüm boyutlarını gözden geçirdik. Bölgesel ve memleketler arası sıkıntılar hakkında fikir teatisinde bulunduk. Önümüzdeki devirde bağlarımızın geliştirilmesi için atabileceğimiz ortak adımlar üzerinde durduk. Bu bağlamda Suudi Arabistan’ın güvenliğine ve istikrarına verdiğimiz takviyesi yenidenladım. Körfez bölgesinin güvenliğini kendi güvenliğimizden farklı görmediğimizi vurguladım.

YENİ BİR PERİYODUN MÜJDECİSİ

Ziyaretimizin, ülkelerimiz içindeki bağlarda yeni bir devrin müjdecisi olacağına inanıyorum. Bağlarımızın karşılıklı hürmet ve inanç temelinde geliştirilmesi konusundaki ortak irademizi en açık biçimde ve en üst seviyede ortaya koymuş olduk. Ortak çıkarlarımız ve bölgemizin istikrarı için bu uğraşı sürdürme kararlılığındayız. Suudi Arabistan’la müşterek gayretlerimizin ülkelerimize ve bölgemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Barış, dostluk ve dayanışma ayı Ramazan’ın, tüm İslam coğrafyasında huzura, istikrara, kenetlenmeye, muhabbet ikliminin bir daha güçlenmesine vesile olmasını diliyorum. Ziyaretimiz mühletince Suudi Arabistan’daki kardeşlerimizden hayli bir büyük muhabbet ve yakınlık gördüğümüzü bilhassa lisana getirmek istiyorum.”

ARZUMUZ MISIR İLE BİRLİKTELİK

(Mısır ile ilişkiler) Şu anda ortada bir gerçek var; o da şu; bizim İsrail ile ilgili bir siyasetimiz var; birebir biçimde Mısır’la da bu biçimde bir siyasetin olması mümkün. Bizim aslına bakarsan Mısır’la şu anda alt seviyedeki, hatta istihbarat örgütlerimiz içindeki bağlantılar devam ediyor. İş adamlarımız içindeki bağlantılarımız devam ediyor. Olumlu sonuçlar, üst seviyede de bu adımların atılabileceği istikametindedir. Zira Mısır halkıyla Türk halkının birbiriyle ortak yanları hayli epey ileri. ötürüsıyla biz Mısır halkını yok farz edemeyiz. Gönlümüz bir an evvel şunu dilek ediyor; bu beraberliği, birlikteliği sağlayalım. Zira bunu sağladığımız anda bölgenin barışı, bölgenin beraberliği epey daha ileri bir pozisyona inşallah taşınacaktır diye düşünüyorum.

İSRAİL’İN TÜRKİYE’YE MUHTAÇLIĞI VAR

Mısır ve İsrail ile münasebetler noktasında da natürel bölgede Türkiye olarak belirleyici bir ülke pozisyonunda olmamız hasebiyle ipleri büsbütün koparmamız bize bir şey kazandırmaz. Bizim yaklaşım şeklimiz her vakit şu; bir iplik seviyesinde de olsa bağı koparmayacaksın, o bağı tutacaksın ki bir gün bu bağlantı size lazım olabilir. Biz de bu anlayışla aramızdaki bu bağları koparmayalım istiyoruz. Olağan İsrail’in Türkiye’ye muhtaçlığı var. Gerçekçi olmak lazım; bölgedeki durumlar, hele hele barışa yönelik planlar noktasında bizim de gereksinimimiz var. Bu adımları bu türlü atalım istedik. Attığımız bu adımların da isabetli olduğu görülüyor.

ARZU ETTİĞİMİZ ÜZERE OLMADI

Tabii hele hele Sayın Herzog üzere bir Cumhurbaşkanı’nın İsrail’in başında olması da bu ilgilerde hakikaten barışa yönelik bir adım atılmasına vesile olmuştur. Temenni ederiz ki Sayın Başbakan ile de münasebetleri fazlaca daha güzel bir pozisyona getirelim. Olağan Ramazan ayında İsrailli kimi çok kümelerin, radikal kümelerin Mescid-i Aksa’da meydana getirdikleri rahatsızlıklar, bizleri de önemli manada rahatsız etmiştir. Biz Sayın Herzog’a Hamursuz Bayramı ile bizim itikaf periyodunun çakıştığını da söylemiş olduk; “İnşallah bu devir bu biçimde hengameli gürültülü olmaz, fazlaca daha sakin bir biçimde geçer” dedik ancak maalesef istek ettiğimiz üzere olmadı, bir daha külfetler yaşadık. Temenni ederiz ki bundan daha sonra yaşamayız.

‘MACRON’UN KAZANMASI İSABETLİ OLDU”

(Fransa seçimleri) Doğrusu çok uçların Fransa seçiminde elenmiş olması, kaybetmiş olması bence tüm dünyamız için bir kazanımdır. Zira ne çekiyorsak aşırılıklardan çekiyoruz. Hatta ben arkadaşlarla yaptığım görüşmelerde de şunu söylüyordum; ‘Artık biz Macron’u tanıyoruz, biliyoruz. Münasebetlerimiz aşikâr bir noktada. ötürüsıyla Macron’un seçim kazanması Türkiye-Fransa alakaları açısından epeyce daha isabetli olacaktır.’ Temennilerimiz de tuttu. Lakin hepsinden öte burada bence doğal Macron akıllı bir siyaset güttü. Macron’un karşısındakilerinin ise bir kere Fransa’nın yapısını, sosyolojik yapısını tam manasıyla güzel tahlil edemedikleri ortaya çıktı. Yani onların İslam düşmanlığını, hele hele başörtüsüne karşı çok derecedeki hallerini, Müslümanlara yönelik yapacakları uygulamaları fazlaca açık net ortaya koymaları, ikinci tıp için alışılmış Macron’u fazlaca daha öne çıkardı. Hele hele Sayın Macron’un son televizyon programındaki yaklaşımları, başarısı bana bakılırsa seçimde finalde onun öne çıkmasını ve seçimi kazanmasını getirdi. Bu seçimde ortaya çıkan sonuçla de aramızdaki münasebetler inşallah fazlaca daha âlâ bir pozisyona gelecektir.

Alıntıdır