Eski Afganistan Cumhurbaşkanı’ndan şaşırtan açıklama: Taliban üyelerini kardeşlerim olarak görüyorum

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Eski Afganistan Cumhurbaşkanı’ndan şaşırtan açıklama: Taliban üyelerini kardeşlerim olarak görüyorum
Afganistan’ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Taliban yöneticileri ile görüştüğünü ve onları kardeşleri olarak gördüğünü deklare etti. Karzai, başta ABD olmak üzere memleketler arası topluma ‘Taliban ile birlikte çalışın’ daveti yaptı.

Afganistan’da 2004 ile 2014 yılları içinde cumhurbaşkanı olarak vazife yapan Hamid Karzai, İngiltere’nin esaslı yayın kuruluşlarından BBC’ye röportaj verdi. Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin akabinde Taliban üyeleriyle yaptığı görüşmelerle gündeme gelen Karzai, Taliban’ı “kardeşleri” olarak nitelendirdi. Karzai, ülkenin yeni yöneticileriyle verimli toplantılar yaptığını ve ülkenin karşı karşıya olduğu sıkıntıları tartıştığını söylemiş oldu.

Karzai, BBC’ye verdiği özel bir röportajda, Taliban üyelerinin ve tüm Afgan halkının hem de ailesi olduğunu söylemiş oldu. ABD başta olmak üzere milletlerarası topluma Taliban’ı destekleme davetinde bulunan Karzai, Taliban ile birlikte çalışmalılar, bugün hükümet onlar” tabirlerini kullandı.

‘TALİBAN İLE GÖRÜŞMELER ÇOK YETERLİ GEÇTİ’

Taliban’ın idaresi ele geçirmesinden daha sonra ülkeyi terk etmeyen eski Afganistan Devlet Lideri, nazaranv mühleti boyunca Taliban’ı ‘kardeşlerim’ olarak adlandıracağını söylemiş oldu.

Karzai, Afganistan’da ülke vatandaşları için kabul edilebilir olması gereken kapsayıcı bir hükümet kurmak için siyasi bir müddetcin gerekliliğine vurgu yaptı. Karzai, “Burası bizim ülkemiz… haydi birlikte inşa edelim; bir arada çalışalım… Onlarla (Taliban) görüşmelerim oldu, biroldukca mevzuda epeyce âlâ geçti.” dedi.

Eski Afganistan Devlet Başkanı’na kızların ve bayanların ne vakit eğitime ve işe geri dönebilecekleri sorulduğunda. Birebir mevzuyu Taliban ile de konuştuğunu ve yeni yöneticilerle kızların eğitim kurumlarına geri dönmeleri konusunda anlaştıklarını söylemiş oldu. Karzai, Taliban idaresi altında konutta mahsur kalan genç kızlara seslenerek, “Dışarı çıkın, çalışın ve bahadır olun. Biz sizin okumanızı sağlayacağız ve bu epeyce yakın vakitte gerçekleşecek” dedi.

Alıntıdır