Fas’taki depremden sağ kurtulan ve tek başına yeni bir hayat umut eden bir aile

Elif

New member
16 Haz 2021
972
0
0
Essaadia Boukdir doğumun ortasında bir ölüm vadisinden geçti. Kocası Brahim Bel Haj onu bir yanından kaldırdı. Öte yandan bir kuzeni ona destek oldu.

Daha iki gün önce Cuma günü Atlas Dağları’ndaki bir vadide meydana gelen depremde beton çatladığında, büyük kayalar kayalık yamaçlardan aşağı yuvarlandığında ve insanlar kerpiç evlere gömüldüğünde, pek çok komşusunun yaptığı gibi bebeğinin ölmesinden korkuyordu. ve taşlar.

Fas’ta bir asırdan fazla bir sürenin en kötüsü olan deprem, çoğu güneybatıdaki Marakeş kenti yakınlarındaki dağlardaki küçük köylerde olmak üzere 2.900’den fazla insanı öldürdü.

Bayan Boukdir’in yaşadığı, daha uzak bir bölge olan Taroudant ilindeki vadi, merkez üssünden yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen, yalnızca dolambaçlı toprak yollarda saatlerce süren yolculuklarla ulaşılabilir. Bölge sakinleri depremde Bayan Boukdir’in üç yakın komşusunun da aralarında bulunduğu 80 kişinin öldüğünü söylüyor. Şimdi yerel mezarlıkta taşların ve böğürtlenlerin altına gömülüyorlar.

32 yaşındaki Bayan Boukdir sessizce, “Sadece hayatta kalmayı umuyordum” dedi. “Yaşadığımız travmanın bebeği öldüreceğinden çok korktum.” Ailesi de öyle düşünüyordu.

Aile üyelerinin çoğu, normalde köyün tahıl ambarı olarak hizmet veren ve sakinlerinin mısır, buğday, badem ve ceviz yetiştirdiği teraslı alanda gözyaşlarına boğuldu. O zamandan bu yana burası, her geniş ailenin kendilerini korumak için brandalar çektiği ve evlerinin enkazından kurtarılan birkaç yetersiz eşyanın bulunduğu derme çatma barınakların bulunduğu bir evsizler kampı haline geldi. Burası Bayan Boukdir’in ailesiyle birlikte güvenlik arayışı içinde kaçtıklarından beri yere serilen halının üzerinde uyuduğu yer.

Kayınbiraderi Lahcen Bel Haj, “Burada kalırsa öleceğini biliyorduk” dedi. “Hiçbir şey kesin değildi.”

Onları kumlu yolda kovaladılar, sivri uçlu pembe dağ yamacından dev toplar gibi seken kayaların etrafından dolaşarak, dik merdivenlerden aşağı sekerek yollarına çıkan her şeyi ezdiler. Biri tuğla duvarı aşarak komşunun banyosuna çarpmıştı. Küçük bir lavabonun yanında asılı durduğu sokaktan görülebiliyordu; sivri ucu pembe çerçeveli aynaya yansıyordu.

Güvenliğe giden yol yeniydi ancak henüz tamamlanmadı. İnşaat işçileri, dış dünyayla hayati bir bağlantı kurmak ve yardım sağlamak için ekskavatörleri kullandı. Bu arada eşekler de yaralılara eşlik ederek yardım getirdi.

Bayan Boukdir ve ailesi, vadideki en çok etkilenen köy olan Ameguerniss’e bağışlanan yiyecekleri toplamak için dağın bir saat yukarısındaki toplama noktasını geçtiler. Oradan gelen hikayeler en karanlık olanları: 36 ölü, şimdi bir tarlaya gömülmüş durumda, mezarlık için çok fazla.

Sadece bir ay önce, sakinleri yolun sonundaki bir kaynaktan kovaları doldurmak gibi zahmetli bir işten kurtaracak yeni bir güneş enerjisiyle çalışan su pompasının gelişini kutlayan bir köy olan Ouaouzrakt’ın enkazına geldi. Sulama amaçlı kullanılması planlanıyordu.

Yerel kalkınma örgütünün başkanı Hassan Aoboukdir “Harikaydı” dedi. “Ama altı saniye içinde her şey değişti.” Köydeki 30 evin tamamı hasar gördü, dedi. Artık çoğu moloz yığınından ibaretti. Beş kişi ölmüştü.

Bayan Boukdir zaman zaman çaresizlik içinde duruyordu. Evliliklerinin çoğunu sahil kenti Agadir’de inşaat şantiyelerinde buldozer sürücüsü olarak çalışarak geçiren kocası Brahim, “Ağladı ve devam edemeyeceğini söyledi” dedi. Kaderin eseri olarak ailesine daha yakın olabilmek için depremden üç gün önce işinden ayrılmıştı.

Cuma akşamı, kendisi ve babası tarafından inşa edilen ebeveynlerinin evinde büyük bir aile yemeği düzenlenirken oradaydı. Deprem olduğunda ailesinin çoğu bahçedeydi ancak sekiz yaşındaki kızı İlham, evde tavan ve eğik duvarın altında sıkışıp uyuyordu. Yardım çığlıklarıyla ikna edilen, artçı sarsıntılardan kaçan ve enkazın altına geri dönme cesaretini gösteren az sayıdaki sakinden biri olan amcası Lahcen de dahil olmak üzere iki akrabası ona yardım etmişti. “Tek amacım insanları kurtarmaktı” dedi. Sekiz komşusunu kurtardı ve soğuk gecelerde donmasınlar diye ailesi için birkaç battaniye topladı.

Yıkılan evlerinden kurtarabildikleri birkaç mobilya parçasıyla birlikte artık tarladaki barınaklarında üst üste yığılmış yatıyorlar: üç küçük masa, birkaç çaydanlık ve gaz şişeli bir ocak. Ziyaretçilere nadir, kırılmamış bir tabakta meyvelerle birlikte sundukları çay yapmak için kullanıyorlar.

38 yaşındaki Bay Bel Haj ve kuzeni, Essaadia’nın dik kayalık bir yoldan aşağı inmesine, yolu sular altında bırakan bir derenin üzerinden geçmesine ve bir uçurumun kenarından geçmesine yardım ettikten sonra bir buçuk saat sonra nihayet kumsala ulaştı ve temizlendi. Site bir zamanlar futbol maçlarına ev sahipliği yapıyordu ancak Cumartesi gününden bu yana vadinin artan bağışları için bir depo haline geldi. Elbiseler, battaniyeler, şilteler ve yastıklarla dolu çantalar büyük yığınlar halinde üst üste yığılmıştı. Arabalar ve kamyonlar artık bunlar arasında geziniyor ve daha fazlasını sunuyor.

Bağışçıların çoğu, hükümetin henüz yardım sağlamadığını öğrendiklerinde yardıma koşan ve çoğu durumda ülke çapında saatlerce araba kullanan Faslı kardeşlerden oluşuyor. Fas’ta bazıları, her ne kadar iyi niyetlerden ilham alsa da spontane gelişen, kötü organize edilmiş ve sürdürülemez olan hareketi eleştirmeye başladı.

Bay Bel Haj bunu bu şekilde görmüyor.

“En karanlık anlarımızda bize kimin yardım ettiğini bile bilmediğimiz başka kardeşlerimizin olduğunu hissetmek rahatlatıcı” dedi. Hükümete gelince, şunu ekledi: “Neredeler?”

Güneybatıdaki Oulad Teima kentinden bir grup malzemeyle gelmişti. Essaadia için hızla bir şilteyi kamyonetlerinin arkasına sürüklediler ve o da rahatsız bir şekilde üzerine oturdu. Artık hava karanlıktı. Kamyon başka bir dolambaçlı yolda ilerlerken başına bir battaniye çekti ve sessizce ağladı.

Bireysel kum pisti acil durumlar için uygun değildi. Duracak çok az yer olduğundan, yardım malzemeleriyle dolu bir araçla karşılaşmak büyük bir hassasiyet ve çok sayıda anlık trafik kontrolörü gerektiriyordu. Brahim Bel Haj, bir noktada kamyonun geçmeden önce 40 değerli dakika beklediğini söyledi.

Bir ambulans onu dağdan inerken aldı ve vadiye götürdü.

Brahim Essaadia’nın elini tuttu.

“Ben sadece karımı kurtarmayı düşünüyordum” dedi.

Hastaneye vardıktan kısa bir süre sonra bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Hemşire bebeği kucağına aldığında annesi onun hayatta olduğunu görünce rahatladı.

“Çok mutlu oldum” dedi Bayan Boukdir, parmaklarını öptükten sonra onları, yumuşak başının üzerine küçük beyaz şapkasını geçirmiş, şimdi yanında uyuyan bebeğinin dudaklarına götürdü.

Fatima Zahra’yı aradı. Doğum belgesinde Fatima’nın kilosunu gösteren satıra gardiyan sadece “iyi” yazdı.

Bu kadar ölümün ortasında vadide yeni bir hayat ortaya çıktı.

Birkaç gün sonra Brahim, depremden sonra karısının tesadüfen bulduğu yolda yürürken tebrikler ve kucaklaşmalarla karşılandı.

Şimdilik vadide bir akrabanın yanında kalıyorlar. Tente bir bebeğe uygun bir yer gibi görünmüyordu.

Babası, Fatima Zahra’nın belki de bir lütuf olacağını söyledi: “Bunca ölümden sonra sadece bizim için değil, tüm bölge için.”

Ama gelecekten emin değil.

Saat 13.00’e kadar hayatta kalıp kalamayacağımızı bilmiyoruz” dedi. “Sadece Tanrı bilir.”