Fransa’da sağcılar karıştı: Le Pen, kızı yerine Erdoğan’ı eleştiren çok sağcıyı destekliyor

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,526
0
0
Gelecek yıl Nisan ayında sandığa gitmeye hazırlanan Fransa’da siyasi sahne ısınmaya başladı… Son devirde çok sağcı görüşleriyle öne çıkan ve geçmişte Erdoğan zıddı açıklamalarıyla da bilinen Eric Zemmour’a dikkat cazip bir dayanak geldi.

Geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye tersi açıklamalarıyla Türk kamuoyunun da yakından tanıdığı çok sağcı Fransız siyasetçi Eric Zemmour’un yükselişi sürüyor…

Gelecek yıl Nisan ayında seçimlere hazırlanan Fransa’da tonunu yükselten ve İslam zıddı açıklamalarıyla gündeme gelen Zemmour’a dikkat cazibeli bir takviye geldi. Zemmour’un en büyük rakibi olan sağcı siyasetçi Marine Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen, 63 yaşındaki siyasetçiye takviye açıklaması yaptı.

LE PEN’İN ÇABUCAK ARDINDA

“Fransa çabucak hemen Son Kelamını Söylemedi” isimli kitabını piyasaya süren ve kitabının tanıtımı için Fransa’da etkinliklere katılan Zemmour çabucak hemen resmi olarak adaylığını açıklamadı. Lakin hem lokal ve ulusal TV’de tıpkı vakitte kendi YouTube kanalında yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme geliyor.

çabucak hemen adaylığını açıklamamasına karşın bu hafta sonu yapılan bir ankette Zemmour’a takviye oranı yüzde 15 düzeyine çıktı. Bir ay evvel yüzde 7’lerde olan dayanak oranının yaklaşık iki kat arttığı görülürken bu sonuçla, Zemmour, 53 yaşındaki çok sağcı rakibi Marine Le Pen’in yalnızca 1 puan ardındaki yerini sağlamlaştırdı.

Ana akım muhafazakar siyasetçileri geride bırakan Zemmour’un önünde ise anketlere nazaran yüzde 24’lük bir dayanak oranıyla Cumhurbaşkanı Macron bulunuyor.

“İKİMİZ ORTASINDA TEK FARK VAR”

Fransa’da çok sağın ikonik isimlerinden olan 93 yaşındaki Jean-Marie Le Pen dün Le Monde gazetesine verdiği demeçte Zemmour’u övmüştü. Le Pen, “Eric’in hamaseti ve bilgisi epeyce ender görülen bir şey. Eric, sağcılar içindeki en ülkü aday ve ben de elbette onu destekliyorum” dedi.

Le Pen, “Eric bariyerleri yıktı ve benim haricimde kimsenin söylemeye yürek edemeyeceği şeyleri söylemiş oldu. Benim düşündüklerimi söylemiş oldu ancak epey daha geniş bir kitleye. Eric ile benim aramdaki en büyük fark onun Yahudi olması. Ona Nazi ya da faşist demek daha güç. ötürüsıyla bu ona daha fazla özgürlük veriyor” tabirini kullandı.

2011 yılında babasının yerine gelen Marine Le Pen, partinin ismini Ulusal Cephe olarak değiştirmiş ve çok sağcı partinin kimi görüş ve niyetlerini yumuşatmıştı. Bu durum seçmenden karşılık nazaranmemişti.

Zemmour bir süre evvel, “Ülkemiz büyük bir tehlike ortasında. 2050’de yarı İslam devleti olacağız. 2100’de ise İslam devleti olacağız” açıklamasını yapmıştı.

ERDOĞAN’I ELEŞTİRMİŞTİ

Zemmour geçmiş senelerda hem Türkiye birebir vakitte Erdoğan’ı eleştirmişti. Erdoğan’ı “halife” olarak tanımlayan Zemmour, “Erdoğan bir İslamcı ve milliyetçi. Osmanlı İmparatorluğu’nu diriltmek istiyor lakin Batı’nın seküler ulus devlet modeliyle değil, halifelikle” yorumunu yapmıştı.

Türkiye ile Avrupa Birliği’nin yolunun ayrılması gerektiğini lisana getiren Zemmour 2017’de, “Türkiye gerçek bir diktatörlüğe gidiyor” tabirini kullanmıştı.