Gazze Şehrinde Yaşam: Yoksunluk, Karne ve Umutsuz Korku

Elif

New member
16 Haz 2021
972
0
0
Muhammed Matar, Gazze Şeridi boyunca, Beyt Lahia’nın kuzeyinden Refah’ın güneyine kadar su taşıyan boru hatları inşa etmek için yıllarca çalıştı. Artık suya zar zor ulaşabiliyor.

35 yaşındaki inşaat mühendisi Bay Matar’a Perşembe akşamı Gazze Şehri’nden telefonla ulaşıldı; kendisi ve ailesi, İsrail kara kuvvetleri Hamas’a yönelik amansız saldırılarını sürdürürken bile burada kalmaya karar verdiler.

Dünyanın geri kalanından giderek kopan bir şehirde, Bay Matar umutsuzluk ve korku dolu günleri anlattı.

“Çok fazla korku filmi izledim ama bunun gibi bir korku filmi görmedim” dedi. Eminim televizyonda gördükleriniz bizim yaşadıklarımızın yüzde 5’i bile değildir.”

Bay Matar, ailesinin Gazze’deki diğer birçok kişi gibi yiyecek sıkıntısıyla mücadele ettiğini söylüyor. Neredeyse sekiz gündür sebze yemiyorlar ve en son ne zaman tavuk veya et yediğini hatırlamıyor. Çoğu zaman ailesi, kömür üzerinde hazır erişte pişiriyor ve bir paket genellikle bir hafta yetse de, o bunları, her bir paket 20 güne kadar dayanacak şekilde dağıtıyor.

Bay Matar, “Durum değişene kadar, bu üzücü hikaye bitene kadar elimizdekileri korumaya çalışıyoruz” dedi.

İsrail ordusu haftalardır kuzey Gazze Şeridi sakinlerine kendilerini korumaları için ülkeyi terk etme emri verdi ve bunu yapmayanların “terör örgütünün üyesi olarak görülebileceği” uyarısında bulundu. BM’nin Filistinlilere yardım kuruluşu UNRWA’ya göre, yalnızca geçen hafta İsrail çatışmalara günlük ara vermeye başladığında tahminen 50.000 ila 80.000 bölge sakini yürüyerek güneye kaçtı.

Sosyal medyada paylaşılan videolar İsrail Savunma Kuvvetleri İsrail askerleri askeri araçların arkasından onları izlerken, bazıları elleri havada ana caddede yürüyen aileleri gösteriyor.

Ancak UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma’ya göre, kaçtıktan sonra bile savunmasız durumdalar. Bir röportajında ”Güneyin güvenli olduğu yönündeki bu varsayım yanlıştır” dedi ve İsrail’in güneye yürüyen sürülerce insanı “susuz, bitkin ve korkmuş” gönderen “zorla yerinden edilme” emrini nitelendirdi.

Bayan Touma, “Gazze’de güvenli bir yer yok” dedi.

Bayan Touma, sınırlı iletişim ve yardım teslimatlarındaki aksaklıklar nedeniyle Gazze Şehri’nde kaç kişinin kaldığını tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi ve kuzeyin “dünyanın en tehlikeli bölgesi” haline geldiğini ekledi.

İsrail askerleri Hamas’la sokak çatışmalarına girişirken ve onların amansız saldırıları şehrin daha büyük bir kısmını sarsarken, Bay Matar ve ailesi orada kaldı.

“Bu bizim kaderimiz” dedi. Ama Tanrı’nın durumu değiştireceğini umuyoruz.”

Bay Matar, on yıl boyunca Batı Şeria merkezli Filistinli bir inşaat şirketi olan Saqqa ve Khoudary Contracting için su altyapısı projelerinde çalıştı. Su depoları ve ilgili dağıtım sistemlerinin inşası da dahil olmak üzere projelerinin artık imha edildiğini ve çatışmalar bittikten sonra Gazze Şeridi’ndeki su kaynaklarının yeniden sağlanmasının aylar ila bir yıl alacağını tahmin ettiğini söyledi.

O ana gelince, “Elinizi yıkayacak, yüzünüzü yıkayacak suyu bulursanız bir ayrıcalığınız var” dedi.

Cuma günü, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki kuşatmasının – ki bu da iki milyon sakinin bölgede mahsur kalmasına ve gıda, su, ilaç ve yakıta sınırlı erişime sahip olmasına neden oluyor – “çok daha büyük bir felaketi” tetikleme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. ” “, açlık dahil.

Gazze’de yer altı pompalarını çalıştıracak yakıt yok. Mağazalarda su şişesi bulunmadığı için Bay Matar, komşularından gelen su malzemelerine güvenmek zorunda kalıyor.

“Sadece birkaç kova alıyorum ve onları benim için suyla doldurmalarını sağlıyorum” dedi. “Bu suyun sağlıklı olup olmadığını bile bilmiyoruz.”

Susuzluk ve açlık korkusunun yanı sıra Bay Matar’ın asıl endişesi, patlamalar sırasında yanına yapışan eşi ve 3 ile 8 yaşlarındaki iki kızının fiziksel güvenliğidir. Geçici de olsa oyunlarla ve kahkahalarla dikkatini dağıtmaya çalışıyor.

Bay Matar, “Üç yaşındaki çocuğum uykusunda roket seslerini duyduğunda ürküyor” dedi. “Bana ‘Bu neden oluyor?’ diye sordu. Ama ne söylemeliyim?”

Bay Matar bu günlerde uykuya dalmakta zorlanıyor ve ertesi sabah uyanıp uyanmayacağından emin değil.

“Ben her zaman eşimle birlikte oturup dua ediyorum” dedi. “Olanlar olağandışı olmanın da ötesinde.”

Şöyle ekledi: “Bu makalenin, bu savaşı durdurabilecek güce sahip insanlara ulaşmasını istiyorum.”

Abeer Pamuk, San Francisco’dan katkıda bulundu.