Gazze'deki yardım konvoyunda yaşanan ölümlerle ilgili sorular arasında ateşkes çağrıları artıyor

Elif

New member
16 Haz 2021
1,106
0
0
Dünya liderleri Cuma günü, İsrail'in Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım getirmesi ve İsrail güçlerinin güvence altına aldığı bir insani yardım konvoyunun etrafındaki kaosta ölen çok sayıda Filistinliye daha fazla yanıt vermesi yönündeki çağrılarını artırdı.

İsrail ordusu ve Gazze yetkililerinin, yaklaşık beş ay süren savaş sırasında sivillerin dahil olduğu bilinen en ölümcül felaketlerden biri hakkında farklı açıklamalar yapması nedeniyle pek çok soru yanıtsız kaldı. Alman dışişleri bakanı Annalena Baerbock Perşembe günü İsrail ordusuna kuzey Gazze Şeridi'ndeki cinayetleri “tam olarak açıklaması” çağrısında bulunarak, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına ve bölgeye daha fazla yardımın girmesine izin verecek bir ateşkes çağrılarına katıldı.

Sosyal medyada “Gazze halkı hayattan çok ölüme daha yakın” dedi. “Daha fazla insani yardıma ihtiyaç var. Hemen.”

Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu ve konvoyu çevreleyen ölümcül kaosun, Gazzelileri “yiyecek bulmakta zorlanan” insani bir felaketin sonucu olduğunu söyledi.

Bay Séjourné Cuma günü France Inter'e “Olanlar haklı gösterilemez ve haklı gösterilemez” dedi. “İsrail bunu duyabilmeli ve durmalı.”

Felaket, Perşembe sabahı Gazze'de, yakınında İsrail askerleri ve tanklarının bulunduğu bir gıda konvoyunun yakınında binlerce aç insanın toplanmasıyla meydana geldi. Bu, İsrail'in Hamas'a karşı savaşı sırasında açlık çeken Filistinlilerin bölgeye girmesine izin verilen nispeten az sayıdaki yardım kamyonunun etrafında düzenli olarak toplandığı Gazze'de giderek yaygınlaşan bir manzaraydı.

Daha sonra ne olduğu hala belirsiz. Gazze Şeridi'ndeki sağlık yetkilileri, İsrail askerlerinin kalabalığa ateş açarak 100'den fazla kişiyi öldürdüğünü ve 700'den fazla kişiyi de yaraladığını “katliam” olarak nitelendirdi. İsrail askeri sözcüsü, askerlerin “kalabalık kendilerini tehlikeye atacak şekilde hareket ettiğinde” ateş açtığını söyledi. Ordu, ölümlerin çoğunun ayaklar altına alınmasından kaynaklandığını ve insanların da yardım kamyonları tarafından ezildiğini söyledi.

Her iki rapor da bağımsız olarak doğrulanamadı ve kısmen İsrail ordusu tarafından yayınlanan drone video görüntüleri ve Haber tarafından analiz edilen olay yerinin sosyal medya videoları olayların sırasını tam olarak açıklamıyor. Videolar insanların süründüğünü ve saklandığını gösteriyor. Gazze Şehri'ndeki bir hastane, vurulan en az bir düzine kişinin cesedinin teslim alındığını ve kurşunla yaralanan 100'den fazla kişinin tedavi edildiğini söyledi.

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Peter Lerner, Britanya'nın Channel 4 kanalına, özel araçların uluslararası bağışçılardan gelen yiyecekleri dağıttığı konvoyun güvenliğini askerlerin sağladığını söyledi. İsrail, Gazze'de insani yardım dağıtan ana grup olan Birleşmiş Milletler Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı gibi grupların, bölgenin büyük bölümünde faaliyet gösteremeyecek kadar kanunsuz ve kaotik hale geldiğini söylerken, daha fazla yardım teslimatına izin vermesi yönünde artan uluslararası baskı altında. Özellikle Gazze Şeridi'nde kuzeyde faaliyet gösterecek.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı yöneticisi Samantha Power, ölüm nedeni ne olursa olsun, insanların ailelerine yiyecek sağlamaya çalışırken öldürüldüğünün veya yaralandığının açık olduğunu söyledi.

“Bu olamaz” dedi. “Açlıktan ölmek üzere olan ailelerini doyurmaya çalışan çaresiz sivillere ateş açılmamalı.”

İsrail'i, kuzey Gazze'ye yardım erişimini kolaylaştırmak için daha fazla sınır kapısı açmaya ve insanlar açlıkla karşı karşıyayken unların limanlarda beklemesine neden olduğunu söylediği gümrük kısıtlamalarını hafifletmeye çağırdı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, işgalci bir güç olarak uluslararası hukuk uyarınca bunu yapmak zorunda olduğunu öne sürerek dünya liderlerine İsrail'i sivilleri korumaya ve insani ihtiyaçlarını sağlamaya zorlamak için yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

Bakanlık Cuma günü yaptığı açıklamada, “Irkçı politikalar nedeniyle açlık ve susuzluktan bitkin düşen silahsız sivillere karşı yaptıkları katliam hakkındaki gerçeği tamamen yalanladılar.” dedi.

Uluslararası Refugees adlı savunuculuk grubu, felaketle ilgili derhal bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu ve ABD'yi, sorumlular hesap verene kadar İsrail'e askeri yardımı askıya almaya çağırdı.

Grup yaptığı açıklamada, “Aileleri için hayat kurtarıcı yardıma çaresizce ihtiyaç duyan sivillerin öldürülmesini haklı çıkarabilecek hiçbir şey yok” dedi.