Güney Osetya, Rusya’ya katılmak için referandum düzenleyecek

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,561
0
0
Rusya’nın Ukrayna’daki işgali sürerken 2008’de Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya, Rusya’ya katılmak için referandum düzenlemeye hazırlanıyor. Bu adım bölgede yeni bir krizin fitilini ateşleyebilir.

Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya Cumhuriyeti’nin Lideri Anatoli Bibilov, Rusya’ya katılmak için yakın vakitte referandum düzenleyeceklerini deklare etti. Bibilov, Rusya’daki iktidar partisi Birleşik Rusya’nın web sitesinde yayınlanan açıklamasında, Rusya ile birleşmenin stratejik gayeleri olduğunu belirterek “Buna uygun türel adımları yakın bir vakitte atacağız” tabirini kullandı.

Birleşik Rusya partisinden milletvekili Andrey Klimov da TASS haber ajansına yaptığı açıklamada referandum kabul edilir edilmez Rusya’nın Güney Osetya’yı topraklarına katmaya hazır olduğunu söylemiş oldu.

Bu adımın Ukrayna’daki savaş sürerken yeni bir krizin fitilini ateşlemesi ve Rusya ile Batılı ülkeler içinde tansiyonu daha da tırmandırması bekleniyor.

RUSYA, GÜRCİSTAN’A DA ASKER GÖNDERMİŞTİ

Rusya ile Gürcistan içinde 2008’de Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar yaşanmış, Rusya’nın askeri müdahalesi daha sonrasında Moskova’nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Rusya, 2008’de bu iki bölgenin bağımsızlığını tanırken, Gürcistan buna karşılık Rusya ile diplomatik alakaları kesmişti.

ABD ve Avrupa Birliği, Rusya’nın Güney Osetya’daki varlığının Gürcistan’ın egemenliğine alışılmamış olduğunu belirtiyor.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, geçen ay Ukrayna’nın doğusundaki Moskova dayanaklı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin tek taraflı bağımsızlığını tanıyarak ülkeye askeri operasyon başlattı. Rusya, 2014’te de Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı Rusya’ya iştiraki onaylayan referandum daha sonrasında ilhak etmişti.