Hastaları artık doktorlar değil, teknikerler entübe edecek

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,103
0
1
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanları, Sıhhat Bakanlığı’nın 20 Kasım 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ‘entübasyon’ nazaranvini 11 yıl eğitim almış uzmanlar yerine teknikerlere vermesine reaksiyon gösterdi.

Sıhhat Bakanlığı’nın Sıhhat Meslek Mensupları ve Sıhhat Hizmetlerinde Çalışan Başka Meslek Mensuplarının İş ve nazaranv Tariflerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile anestezi teknisyeni ve teknikerlerine hastaları entübe etme (Soluk borusuna tüp yerleştirme) misyonu verilmesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının reaksiyonuna niye oldu.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının 6 yıl Tıp Fakültesi okuduktan, 5 yıl da uzmanlık eğitimi aldıktan daha sonra yaptıkları bir sürecin 2 yıllık teknisyenlere verilmesini, “Bundan daha sonra ameliyatları da cerrahların yapmasına gerek yok denilebilir” yansısını gösterdi.

Reaksiyonun tekniker, teknisyen ve öbür sıhhat işçisinin yetersizliği manasına gelmediğini, lakin 11 yıllık bir eğitim ile yapıldığında bile epeyce büyük riskler taşıyan uygulamaların uzman yetkinliği ile yapılmadığında kaotik ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğini lisana getirdi.

YÖNETMELİK YÜZ YIL GERİYE GÖTÜRÜYOR

Entübasyon’un deneyim kazanmış doktorlar için bile büyük sorunlar barındırabildiği, anestezi ile ilgişkili en çok ve ölümcül komplikasyona niye olan süreç olduğunu belirten Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları, “Sağlıkta ileri gerçek önemli amaçlar koymuş karar vericilerin bu yeni yönetmelik ile mevzuyu yüz yıl geriye götürme eğilimlerini görmezden gelemeyiz. Sıhhat işi kırılgandır, sıhhat işi ciddidir. İşin ciddiyeti de detaylarda batındır. O detaylardan ödün verilmeye başlanırsa bu felaketin başlangıcı olur” denilerek ortaya çıkabilecek iki tehlikenin, genç doktorların meslekten soğuması ve sıhhat hizmetlerinde kaos olduğu açıklandı.

TARD YASAL YOLA BAŞVURUYOR

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) yayımlanan yönetmeliğin hazırlanma sürecinde bakanlığın on üniversiteden görüş istediğini, lakin çıkan yönetmelikte bu görüşlerin dikkate alınmadığını deklare etti. TARD yönetmeliğin yasal düzenlemelere alışılmamış olduğunu, iptali için yasal sürecin başlatılacağını duyurdu.

ENTÜBASYON NEDİR?

Covid-19 salgınıyla kamuoyunda oldukcaça lisana getirilen soluk borusuna tüp yerleştirme sürecidir. Her hastanın boynunun, boğazının, lisanının yapısı farklı olduğundan çeşitli tıbbi aygıtlar kullanılır.

Yapılması kritik olduğu kadar güç bir süreçtir. Tüpün soluk borusuna yerleştirme müddeti bir insanın nefessiz kalabildiği müddet kadardır. Entübasyonun başarısız olması hasta için ölümcüldür.

Bu niçinle Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları mevzuyla ilgili 11 yıllık eğitim alırken, teknisyenlerin eğitim müfredatında ise entübasyonu yapacak tabibe özel araç gereçleri hazırlamak, ilaç ve materyal ihtiyacı öğretiliyor.