Hipofiz bezi nedir, misyonları nelerdir? (Hipofiz bezi bedende nerededir?)

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,106
0
1
NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Hipofiz bezi
, başka çeşitli endokrin bezlerinin fonksiyonlarını düzenlemede ve kandaki genel hormon düzeylerini müdafaada hayati bir rol oynar.

HİPOFİZ BEZİ NEDİR?

Hipofiz bezi
,beyin tabanında Sella Turcica (Türk Eğeri) ismi verilen kemik yapının ortasında bulunan, bezelye büyüklüğünde bir salgı bezidir.

Bedenimizdeki çeşitli hormonların salgılanmalarını düzenleyen hayati ehemmiyete sahip bir organdır. Ortalama yüksekliği 5-7 mm içinde olup bayanlarda gebelik esnasında elbette bir ölçü büyüyebilir.

kimi vakit ana bez olarak anılır zira hudut sistemi ile endokrin sistem içinde bir bağlayıcı unsur olarak hizmet eder.

Hipofiz bezi, böbrekler tarafınca su tutulmasını düzenleme fonksiyonuna sahip birkaç hormon üretir.

Hipofiz bezi, gece-gündüz, açlık, uyku, yaş, yemek yeme üzere faktörlere de bağlı olarak hangi hormonu, ne vakit ne kadar salgılayacağına karar verir.

Hipofiz bezi, bedendeki tüm hormonal salgıları direkt yahut tiroid yahut böbreküstü bezleri üzere başka bezlere tesir ederek denetim eden toplam sekiz hormon salgılar.

HİPOFİZ BEZİ MİSYONLARI VE ÜRETTİĞİ HORMONLAR

Hipofiz bezinin ürettiği en önemli hormonlar;

ACTH, Adrenokortikotrofik hormon: Kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini korur. Ayrıyeten bir ‘stres hormonu’ olan kortizol üretimini de uyarmaktadır.

FSH, Folikül uyarıcı hormon: Sperm üretimini teşvik eder. Bayanlarda ise yumurtalıkları östrojen üretmeyi sağlar.

LH, Luteinize edici hormon: Bayanlarda yumurtlamayı sağlarken, erkeklerde ise testosteron üretimini uyarır.

G, Büyüme hormonu: Sağlıklı kasları ve kemikleri muhafazaya yardımcı olur. Ayrıyeten yağ dağılımını yönetmeyi sağlar.

PRL, Prolaktin: Doğumdan daha sonra anne sütünün gelmesini sağlar. Ayrıyeten yumurtalık ve testisleri denetim eden hormonları da etkileyerek adet periyodunu, cinsel fonksiyonu ve doğurganlığı tesirler.

TSH, Tiroid uyarıcı hormon: Tiroid bezini uyarır, metabolizmayı, enerjiyi ve hudut sistemini düzenler.

Oksitosin: Doğum sürecine katkıda bulunur, anne sütünün akmasına yol açar, doğumu, emzirmeyi, davranışsal ve toplumsal etkileşimi ve anne ile çocuk içindeki bağı tesirler.

ADH, Anti-diüretik hormon yahut vazopressin: Sodyum ve su istikrarının düzeylerini düzenler.

Hormonlar, sabit bir akışta hipofiz bezinden salınmazlar. Her bir ila üç saatte bir patlamalar halinde gelirler.

HİPOFİZ BEZİ BEDENDE NEREDE BULUNUR?

Hipofiz bezi bedenin en küçük yapı taşlarından biridir. Beynin alt kısmında bulunur ve tartısı yaklaşık olarak 0,5 gr kadardır.

Beynin yani kafatasının art kısmında çabucak alt noktasında yer alan ve hormonları dengeleyerek denetim eden sistemdir.

Bu sistem bir hayli organ ile birlikte bedenin muhtaçlık duyduğu tüm ögeleri açsından ilişkilidir. Metabolizma, üreme, boşaltım ve sindirim ile birlikte akla gelecek biroldukça öge ismine gerekli hormonların salgılanmasında vazifelidir.