Hollanda Başbakanı Rutte’den Macaristan’a reaksiyon: AB’de yeriniz yok

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Hollanda Başbakanı Rutte’den Macaristan’a reaksiyon: AB’de yeriniz yok
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Macaristan’da LGBTQ’lar hakkında okullarda eğitim verilmesini engelleyen yasanın kabul edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Macaristan’ın Avrupa Birliği’nde yeri olmadığını” söylemiş oldu.

Euronews’ta yer alan habere bakılırsa, AB Başkanlar Tepesi için Brüksel’de bulunan ve tepede gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rutte şu biçimde konuştu:

* Benim için Macaristan’ın artık AB’de yeri yok fakat mevcut sistemle ne yazık ki bunu kendim yapamam. 26 başka ülkenin de ‘Ayrılman gerekiyor’ demesi lazım. Bu süreç adım adım işlerken o sırada ilgili ülkenin AB kıymetlerine bir daha adapte olacağını umarsınız.

Rutte, Orban’a davet yaprak “Biliyor musun Viktor, şayet durumdan şad değilsen ve kıymetlerimiz ile yaşayamayacaksan öteki bir alternatif daha var: berabern ayrıl.” sözünü kullandı.

ÖNDERLERDEN ORBAN’A REAKSİYON

Avrupa Komitesi Lideri Ursula von der Leyen başta olmak üzere öbür üye ülkelerin başkanları de Macaristan’da olup bitenlere yansılarını lisana getiriyor.

Ursula von der Leyen bahsi geçen Macar yasasının bir utanç kaynağı olduğunu belirterek ilgili komiserlere Macaristan ile irtibatta olmaları ve yasa yürürlüğe girmeden gerekli adımların atılarak yasal dertlerin iletilmesini istediğini aktardı.

Ursula von der Leyen, “Bu yasa açık biçimde insanlara cinsel kimlikleri niçiniyle ayrımcılık yapıyor. Bu da Avrupa olarak bizim en temel değerlerimizle uyuşmayan bir durum” tabirini kullandı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban / Reuters

Alman Şansolye Angela Merkel de Orban’ın maddesine reaksiyon gösterdi ve şu tabirleri kullandı:

* Bunun yanlış bir yasa olduğunu düşünüyorum ve siyaset anlayışımla bağdaşması mümkün değil. Eşcinselliğe ve eşcinsel beraberliklere müsaade eder fakat onlara ait ayrıntıları öbür her yerde yasaklarsanız bu bununla birlikte bilgi edinme ve eğitim alma özgürlüğünü kısıtlamak olur. Bu da benim siyasi olarak kabul edebileceğim bir şey değil.

“AB BİR MUHTEŞEM MARKET DEĞİL”

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da Orban’a yansısını saklamadı ve şu biçimde konuştu:

* Açık konuşalım, bu yasa utanç vericidir ve Avrupa’da bu cins bir ayrımcılığa yer yok. AB bir kurallar kulübüdür. Finansal avantajlara erişim sağlarsınız ve bu herkes için uygundur lakin o denli işinize geldiği üzere seçmece yapamazsınız. Burası istediğinizi alıp istemediğinizden uzak durabileceğiniz bir harika market değil.”

LÜKSEMBURG BAŞBAKANI BETTEL: BEN DE BİR EŞCİNSELİM

Kendisi de bir eşcinsel olan Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel de Orban’ın kırmızı çizgiyi geçtiği belirterek bu mevzunun konuşmak zorunda olduğunu kaydetti. Bettel, “Sayın Orban’a hala hürmetim vardı ve hayli sayıda politik mevzu üzerinde konuşmuşluğumuz var lakin burada gaye eşcinseller yahut eşcinsellik hakkında konuşulması gençliğe tehdittir demek ise.. Biliyorsunuz ben de genç oldum ve ben de eşcinselim. Kendimi hiç bir vakit diğerlerine bir tehlike olarak görmedim” dedi.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas da hususa ait reaksiyonunu “Mesajımız net; bu tıp bir tavrı kabul edemeyiz. Bu durum Avrupa insan hakları ve azınlık haklarına karşıt. Sanıyorum bunda hepimiz hem fikiriz” kelamlarıyla lisana getirdi.

“BEN BİR ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISIYIM”

Orban ise gazetecilerin sorularını yanıtlarken maddeyi şu sözlerle savundu:

* Ben onların hakları için savaşıyorum. ben bir özgürlük savaşçısıyım. Komünist rejim sırasında eşcinseller cezalandırılıyordu ve ben onların hakları ve özgürlükleri için savaştım. Lakin bu yasa bununla ilgili değil, bu yasa çocukların ve ebeveynlerin hakları ile ilgili.

Alıntıdır