İngiltere’den kritik atılım: ‘Starstreak füzeleri Ukrayna’ya gönderilmeye hazır’

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
İngiltere’den kritik atılım: ‘Starstreak füzeleri Ukrayna’ya gönderilmeye hazır’
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, ‘Ukrayna’ya en çok yardım eden’ ülke olduklarını belirtti ve İngiliz imali Starstreak füzelerinin Ukrayna’ya gönderilmeye hazır olduğunu deklare etti. Wallace ayrıyeten, Putin’in gücünü büsbütün kaybettiğini bundan daha sonra en çok Kuzey Kore ile bağlantı kurabileceğini söylemiş oldu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde birinci aya girilirken, İngiltere’den dikkat çeken bir adım geldi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, bugün, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, alçaktan uçan düşman jetlerini düşürmek için ses suratının üç katından daha süratli hareket eden omuza monte bir füze olan Starstreak sisteminin, yakında Ukrayna’da kullanılmaya başlanacağını söylemiş oldu.

İngiliz imali uçaksavar füzelerinin, çatışmada birinci sefer Ukrayna tarafınca konuşlandırılacağı belirtilirken, Rus bombardımanına karşı tesirli bir tehdit olabileceği açıklandı.

Haber, Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenskiy’nin Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in işgal sarsıldığı ve 16 binden çok asker kaybettiği için geri adım attığını tez etmesinin akabinde geldi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace

Wallace, birinci Ukrayna birliklerinin eğitildiğini ve Starstreak füzeleri ile konuşlandırıldığını belirtirken, İngiltere’nin Ukrayna’ya yardım etmek için ‘henüz herkesten daha fazlasını yaptığını’ da kelamlarına ekledi.

Fakat Savunma Bakanı, Zelenskiy’nin geçen haftaki NATO tepesinde tank tedariki davetine karşı temkinli olduklarını belirten sözlerde bulundu.

‘İNGİLİZ TANKLARI İŞE YARAMAZ’

Wallace, “Savaşta karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri silah sistemlerinin karmaşıklığıyla ilgili. Silah sistemleri ne kadar komplikeyse kullanmak için o kadar fazla eğitime muhtaçlık duyarsınız.” dedi. Wallace, ‘aslına bakarsan envanterinde bulunan Rus yahut Sovyet ekipmanı. Yalnızca İngiliz tankları sağlamak nitekim yaramaz.’ sözlerinde bulundu.

Ayrıyeten, Putin’in generallerinin Ukrayna’daki savaş kabahatleri için Nürnberg usulü bir hesaplaşma ile karşı karşıya olduğu konusunda uyarırken, ‘Mariupol’deki 1000’den çok mülkün sistematik olarak imha edilmesi Cenevre Mukavelelerine terstir. Kullanılan silahların tipi ve nasıl teslim edildikleri, yerlerin kasıtlı olarak gaye alındığını gösteriyor.” dedi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan daha sonra Nazilerin Nürnberg mahkemelerine benzeri kovuşturmalardan kelam ettiğini söyleyen Wallace, “Sonunda adalet insanları bulur. Bunun eninde sonunda gerçekleşeceğinden kuşkum yok.” dedi.

‘PUTİN’İN MECZUP OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM’

ABD Lideri Joe Biden’ın, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği kimyasal silah akınlarına Batı’nın “aynı biçimde karşılık vereceği” istikametindeki ihtarına ait bir soruya, Bay Wallace, “Cevaplar konusunda net olmamak Batı’nın çıkarınadır, lakin bence ileti epey açık” dedi. “Batı’yı test etmeyin. Eskalasyon bir karşılık ortaya çıkaracaktır.’

Kremlin’in ortasında savaşla ilgili dert arttıkça, Wallace, giderek paranoyaklaşan bir Putin’in, algılanan muhalifleri Stalin usulü bir tasfiye başlatabileceği konusunda uyardı.

Putin’in âlâ olmadığı istikametindeki haberlere de cevap veren Wallace, “Onun hiç bir biçimde meczup olduğunu düşünmüyorum. Sanırım, Ukrayna ve Rusya hakkında hakikaten neye inandığı hakkında, on yıldır işaret ettiği mirasına olan inancında devam ediyor. Lakin oraya ulaşmak için mantıksız bir yol seçti. Putin aslına bakarsanız kaybetti. Putin artık dünyada bir güç değil. Bugün kazandığını düşündüğü her ne ise, uzun vadede kaybetmiştir. Onun mirası artık bir kayıptır.” dedi.

Wallace, Putin’in bundan daha sonra, günlerini Kuzey Kore’nin yıllık kutlamalarına davet edilerek geçireceğini de kelamlarına ekledi. ‘Bir seviyede, dünyanın artık Putin’den korkmasına gerek kalmayacağını düşünüyorum. O bir güç değil.’ dedi.

Alıntıdır