İsrail, Ulusal Muhafızlar için aşırı sağ planıyla ilerliyor

Elif

New member
16 Haz 2021
1,102
0
0
KUDÜS – İsrail hükümeti Pazar günü ulusal muhafız konuşlandırma konusunda prensipte anlaşarak, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu desteklemenin bir koşulu olarak uzun süredir milis gücü çağrısında bulunan aşırı sağcı bakan Itamar Ben-Gvir’e siyasi bir zafer kazandırdı.

Ulusal Muhafızların biçimi ve liderliği henüz belirlenmedi ve hükümet yetkililerinden oluşan bir komite tarafından detaylandırılması aylar alacak ve daha sonra kabine onayı için önerilerini sunacak.

Muhafızlar nihai olarak nasıl bir biçim alırsa alsın, hükümetin Pazar günü aldığı karar, bir zamanlar önemsiz bir aktivist olan Ben-Gvir gibi İsrail tarihindeki en sağcı hükümet içinde nüfuz sahibi figürleri yansıtıyordu. Ayrıca, Netanyahu’nun hükümeti üzerinde uyguladığı kontrolle ilgili olarak reddettiği soruları da güçlendirdi.

Bay Ben-Gvir, Bay Netanyahu’nun geçen hafta aylarca protestolara yol açan bir yargı incelemesini askıya alma kararını desteklemesi karşılığında hükümetin Ulusal Muhafızlarla devam etmesini talep etmişti.

Ulusal Muhafız destekçileri, kurumun Mayıs 2021’de İsrail’i kasıp kavuran isyanlar gibi huzursuzluk zamanlarında devletin sivil ayaklanmalara tepkisini iyileştireceğini söylüyor. Bay Ben-Gvir, mevcut polisin yaygın isyanı kontrol altına alamadığını ve yeni bir muhafızın hem tam zamanlı askerleri hem de kısa sürede çağrılabilecek gönüllüleri içereceğini söyledi.

Eleştirmenler, Ulusal Muhafızların, İsrail’in dokuz milyonluk nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturan Arap azınlığın yanı sıra Yahudi protestoculara ve muhaliflere karşı kullanılacağından korkuyor. Bay Ben-Gvir’e gardiyanın doğrudan sorumluluğu verilirse, muhalifler onu kişisel bir milis olarak kullanabileceğinden korkuyor, o bu öneriyi reddediyor.

Bay Ben-Gvir, ergenlik çağındayken aşırı görüşleri nedeniyle askerlik hizmetinden men edildi ve daha sonra çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Irkçılığı kışkırtmaktan ve lideri Arapları İsrail vatandaşlığından çıkarmaya çalışan ve İsrail kamusal alanının bölünmesi için baskı yapan bir terör örgütünü desteklemekten suçlu bulundu. 2020’de Bay Ben-Gvir, oturma odasına 1994’te Batı Şeria’da 29 Filistinliyi vurarak öldüren bir Yahudi adamın portresini astı.

Son yıllarda görüşlerini yumuşattığını söyleyen Bay Ben-Gvir, Pazar günü yaptığı açıklamada, bir ulusal muhafız oluşturulmasının “İsrail Devleti’nin temel, temel bir ihtiyacını” karşıladığını söyledi.

Nöbetin İsrail’in tüm bölgelerinde kişisel güvenlik ve yönetimi yeniden tesis etmek için çalışacağı konusunda geniş bir fikir birliği var” diye ekledi.

Ancak insan hakları aktivistleri ve İsrail’in Filistin vatandaşları, Ulusal Muhafızların Arapların güvenliğini tehlikeye atabileceğine dair yaygın endişelerini dile getirdiler.

Bay Ben-Gvir’in, şiddetin tipik olarak İsrail’in Arap azınlığını etkileyen bağlamlarda kullanılacağını söylediği projeyle ilgili kendi açıklamalarına atıfta bulunuyorlar. Mayıs 2021 ihtilafı gibi Arap nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde meydana gelen durumlarda Ulusal Muhafızların konuşlandırılmasını defalarca önerdi.

Ayrıca, İsrail çiftliklerinin çalınmasıyla ve hükümet izni olmadan inşa edilen evlerin yıkılmasıyla mücadele etmek için muhafızların kullanılmasını önerdi.

Ev yıkımları genellikle Kudüs’te ve Negev çölünde inşaat ruhsatı olmayan Arapları hedef alırken, polis verileri orantısız sayıda Arap’ın çiftlik hırsızlığı iddialarıyla tutuklandığını gösteriyor.

Bağımsız bir hukuk gözlemcisi olan İsrail’deki Sivil Haklar Derneği’nin Arapça bölümü başkanı Gadeer Nicola, “Bu milislerle amacının ne olduğunu anlamak çok uzun sürmüyor” dedi.

Bayan Nicola, “Arap sakinleri hedef alacak” dedi.

Güvenlik servisleri içinde ve diğer bakanlıklardan milyonlarca doları yönlendirme önerisini eleştiren İsrail haber medyasına isimsiz brifingler veren ılımlı hükümet bakanları arasında da plana karşı muhalefet var.

İsrail Polis Gücü genel müfettişi Yaakov Shabtai, Bay Ben-Gvir’e yakın zamanda yazdığı bir mektupta, gardiyanın polis kontrolünden çıkarılmasının emir komuta zincirini bulandıracağını ve operasyonel belirsizlik yaratacağını yazdı.

Genel Müfettiş Shabtai, “Polis gücünden ayrılmanın yararı net değil ve hatta ciddi operasyonel aksamalara neden olabilir” diye yazdı. Kurumlar arasındaki görev dağılımı da net olmayacak” dedi.

Bununla birlikte, bazı eski polis liderleri, özerkliği uzun vadeli operasyonlara odaklanmasına izin verebileceği için bağımsız bir Ulusal Muhafız öncülünü destekliyor.

Eski bir polis komiser yardımcısı olan Uri Bar-Lev, konseptin ilk savunucularından biriydi ve polis teşkilatında Arap suç örgütlerini çökertme konusunda uzun süredir devam eden isteksizliği ele alma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Birkaç yıl önce, bir İsrail polisi kampanyası birkaç Yahudi organize suç örgütünün etkisini başarıyla dizginledi. Ancak yetkililer, çete bağlantılı cinayetlerin Yahudi bölgelerine göre orantısız bir şekilde daha yaygın olduğu Arap topluluklarında benzer çabalardan kaçındıklarını kabul ediyorlar.

Bar-Lev, özerk bir ulusal muhafızın bu boşluğu doldurmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Hiba Yazbek, Kudüs’ten ve İsrail, Rehovot’tan Gabby Sobelman’dan raporlarla katkıda bulundu.