İsrail’deki Hamas katliamının ardından vahşetin boyutu artıyor

Elif

New member
16 Haz 2021
972
0
0
Gazze Şeridi çevresindeki pek çok toplulukta ayrıntılar hâlâ ortaya çıkıyor ve yetkililer hâlâ kurbanların sayısını sayıyor. Ancak videolar, fotoğraflar ve hayatta kalanlar bölge genelindeki birçok saldırıyı belgeledi.

Facebook’ta yayınlanan ve konumu The Times tarafından doğrulanan 30 dakikalık bir video, Filistinli silahlı kişilerin sınır çitini geçip güneydeki Nir Oz topluluğuna doğru ilerlediğini gösteriyor. Video, grubu kibutz gibi görünen bir yere kadar takip ediyor. Bunu yüksek sesle bağırışlar ve silah sesleri takip ediyor.

Video sonuçta en az altı kanlı cesedin yerde yattığı bir odanın içini gösteriyor. Silahlı bir kişi cesetlere ateş açıyor ve video kesiliyor.

İsrail ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, Nir Oz’da kaç kişinin öldürüldüğü veya kaçırıldığına dair herhangi bir tahminde bulunulmadığını söyledi.

Ancak cumartesi günkü en az sekiz saat süren saldırının ardından ordu hayatta kalanları bir anaokulunda toplarken, sakinlerden biri olan Irit Lahav ve 22 yaşındaki kızı Lotus Lahav, topluluk sakinlerinin çoğunun kayıp olduğunu fark etti.

Genç Bayan Lahav, “Buradaki insanların yalnızca yarısının olduğunu fark ettik” dedi. Bölge sakinleri, saldırı başladığında kibutzda yaklaşık 350 ila 400 kişinin yaşadığını tahmin ediyordu. Sadece 200’e yakın otobüsün kaldığını söyledi.

Emekli hemşire Arie Itzik, cesetlere yardım etmek için Pazar günü Nir Oz’a döndü. Salı günü bazılarının tamamen yandığını söyledi.

“Bazı insanlar” dedi, “tanıyamadım.”

Gazze yakınlarındaki diğer topluluklarda da yüksek geçiş ücretlerinin olduğuna dair kanıtlar var.

Nahal Oz’da, oğluna yardım etmek için oraya giden emekli general Noam Tibon, kendisi ve İsrail askerlerinin sokakları aralarında Filistinli ve İsraillilerin de bulunduğu cesetlerle dolu bulduğunu söyledi. Alumim’de fotoğraflarda bir binanın dışına dizilmiş yaklaşık bir düzine ceset torbası görülüyordu, ancak kimin öldürüldüğü hemen belli değildi.

Raporlamaya katkıda bulunanlar Riley Mellen, Emma Bubola, Malachy Browne, Haley Willis, Axel Boada, Arijeta Lajka, Dmitry Havin, Aaron BoksörElena Shao, Patrick Kingsley, Isabel Kershner, Alexander Cardia Ve Alan Yuhas.