İsrail'in Gazze için Yardımı Durdurma Kararı hakkında bilmeniz gerekenler

Elif

New member
16 Haz 2021
1,102
0
0
İsrail Pazar günü yaptığı açıklamada, savaşın kalıcı bir sonunu müzakere etmek için mevcut, kabul edilen bir çerçeveyi rahatsız eden bir adım olan Gazze'ye girerken tüm malları ve insani yardımı durduracağını açıkladı.

Karar, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin ilk aşamasından bir gün sonra geldi. İşte bilmeniz gerekenler:

İsrail ne dedi?

İsrail'den Başbakan Benjamin Netanyahu, insani yardım nehrine destek duyduğunu açıkladı ve hükümetinin geçici ateşkesin yedi haftalık bir genişlemesini önerdikten sonra, başlangıçta Hamas'ın kalan rehinelerin yarısını ve ölenlerin yarısının kalıntılarını serbest bırakması gerektiğine baktı.

Karar, Hamas'ı İsrail'in ateşkes teklifini kabul etmeye zorlama teklifinin bir parçasıydı.

Hamas, 7 Ekim 2023'te, yaklaşık 1.200 kişinin öldürüldüğü İsrail'e saldırılar, yaklaşık 250 rehineye el koyduğunu ve Gazze'deki yıkıcı savaşı tetiklediğini belirtti. İlk ateşkes sırasında 25 yaşayan İsrail rehinesi ve sekiz ölüm kalıntısı yaklaşık 1.500 Filistinli mahkum ve mahkum için bir borsada İsrail'e iade edildi. Bu anlaşma aynı zamanda Gazze için yardımda önemli bir artış sağladı.

İsrail, uzatma teklifini Steve Witkoff bölgesindeki yeni ABD elçisinin çalışmalarına bağladı. ABD, Katar ve Mısır tarafından müzakere edilen orijinal anlaşmanın yerini alacak ve bir sonraki aşamada, İsrail birliklerinin Gazze'den tamamen geri çekilmesi ve Gazze'de kalan tüm rehinelerin yayınlanması için kalıcı bir ateşkes içerme yükümlülüğü çağrısında bulunacaktı.

Hamas nasıl tepki verdi?

Hamas Pazar günü durağın “ucuz şantaj” olarak tanımlandığı bir açıklama yaptı. Grup, İsrail'in kararının “anlaşmanın bariz bir yayılması” olduğunu ve anlaşmanın ikinci aşaması için müzakerelere başlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Duyuruyu ne etkiledi?

İki İsrail yetkilisine göre, su için geçerli olmayan desteğin, çoğu kutsal ayın başında Ramazan olan Filistinli sivillere başka bir ihtiyaç duyması muhtemeldir. Pastaneler için önemli olan yakıt kaynağı da gereklidir.

İnsani yardımın sona ermesinin yanı sıra, İsrail'in kararının son birkaç hafta içinde Gazze pazarlarındaki kavgalarda Gazze pazarlarında büyük miktarlarda görünen malların fiyatına uygulanması muhtemeldir.

Gazze Şehri'nden dört kişilik bir babası olan 35 yaşındaki Abdulrahman Mohammed, duyurunun temel malların fiyatlarında artışa neden olduğunu söyledi.

15 aylık savaş sırasında İsrail bombalaması ve savaşı Gazze şeridini yok etti ve Filistin sağlık yetkililerine göre 45.000'den fazla kişiyi öldürdü. Gazze'ye gelen yardım da savaşa kıyasla önemli ölçüde düştü.

Birleşmiş Milletler ve Yardımcı Gruplar İsrail'in bu atıklar üzerinde kısıtlamaları düzenlerken, İsrail yardımcı gruplara odaklandı. Kabulün sonucu ciddi yetersiz beslenme idi. Uzmanlar geçen yıl yaklaşmakta olan kıtlık konusunda defalarca uyardı. Ateşkes hükümlerine göre, yerleşim malzemelerinde yardım malzemelerinde bir artış oldu. Bu aşama artık bitmiş gibi görünüyor.

Hareket ayrıca bilinmeyen bölgede Gazze'de kalan rehinelerin kaderini de getiriyor.