Kabil’de 10 sivilin öldüğü ataktan sorumlu ABD askerleri ceza almayacak

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Kabil’de 10 sivilin öldüğü ataktan sorumlu ABD askerleri ceza almayacak
ABD Savunma Bakanı Austin, hücumda yer alan Amerikan askerlerine ceza verilmemesi istikametindeki tavsiye sonucunı onaylarken, hayatını kaybeden bir Afganın bağlı olduğu ABD merkezli yardım kuruluşu, “Hükümetimizin aksiyonları ve yanılgılı suçlamaları niçiniyle çalışanlarımızın ömrü tehlikede” açıklamasında bulundu.

ABD ordusu, ağustosta Afganistan’ın başşehri Kabil’de düzenlenen ve 10 sivilin öldüğü SİHA saldırısı niçiniyle askeri çalışanının ceza almayacağını deklare etti.

ABD’nin “en uzun periyodik savaşını” yürüttüğü Afganistan’dan çekildiği süreçte, 29 Ağustos’ta bir araca düzenlenen taarruzda yedisi çocuk 10 sivil hayatını kaybetmişti.

ABD, birinci başta SİHA’nın IŞİD’le temaslı ve akın hazırlığındaki bir kümesi amaç aldığını savunmuş, fakat çabucak sonrasında ölenlerin bir yardım kuruluşu çalışanıyla ailesi olduğunu kabul etmişti.

Pentagon’un yürüttüğü soruşturmada, SİHA saldırısının savaş maddelerini ihlal etmediği kararı çıkmıştı.

“KORKUNÇ BİR HATA”

Daha evvel sivillerin mevtini “korkunç bir hata” olarak niteleyen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, taarruzda rol alan ABD askerlerine ceza verilmemesi tarafındaki tavsiye sonucunı onayladı.

Pentagon sözcüsü John Kirby, “Yaşadığımız şey, bir dikkatsizliğin ve makus idarenin değil prosedürel süreçlerin aksaması” dedi.

Atakta ömrünü kaybeden Zemari Ahmadi, ABD merkezli Milletlerarası Beslenme ve Eğitim Örgütü (NEI) için çalışıyordu.

NEI’nin lideri Steven Kwon, Pentagon’un sonucunı “şoke edici” diye niteledi. Kwon, “Ordumuz nasıl 10 bedelli Afganın ömrünü kazara alıp kimseyi sorumlu tutmaz” dedi.

Kwon, “Burada sevdiklerini kaybeden ailelere ve çalışanlarıma bir ileti var. Hükümetimizin aksiyonları, kusurlu suçlamaları niçiniyle hayatları tehlikede” diye konuştu.

ABD ve müttefiklerinin ülkeden çekilmesinin akabinde Afganistan hükümeti çökmüş ve Taliban iktidarı bir daha ele geçirmişti.

Alıntıdır