Kara vefat için bir daha alarm verildi: 10 yaşındaki çocuk vebadan öldü

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,524
0
0
Sıhhat bakılırsavlilerinin hayvanlarda ve pirelerde bakteriyel enfeksiyonla ilgili ikazlarının akabinde Colorado’da yaşayan 10 yaşındaki bir çocuğun mevti vebayla ilişkilendirildi.

Colorado Halk Sıhhati ve Etraf Departmanına nazaran, çocuğun “veba ile alakalı niçinlerden öldüğü” bildirildi. CNN’nin bildirdiğine bakılırsa vefat, çocuğun yaşadığı La Plata da dahil olmak üzere altı ilçede hayvanlarda ve pirelerde laboratuvar tarafınca onaylanmış veba raporlarının akabinde geldi.

ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi’ne nazaran veba, enfekte pirelerin ısırıkları yahut enfekte hayvanlarla bir ortada olan insanlara basitçe bulaşabilen bakteriyel bir hastalık.

DENETİM ALTINA ALINABİLİR

Orta Çağ’da veba Avrupa’da on milyonlarca insanı öldürmüş olsa da, hastalık gereğince erken yakalanırsa artık çağdaş antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. ABD’de her yıl fazlaca az sayıda hadise ile karşılaşılıyor.

Colorado Halk Sıhhati ve Etraf Departmanı Epidemiyolog Yardımcısı ve Halk Sıhhati Veterineri Jennifer House yaptığı açıklamada, “Colorado’da yaz aylarında veba için pire testlerinin olumlu çıkmasını bekliyoruz. Farkındalık ve tedbirler, insanlarda hastalığın yayılmasını engelleyebilir. İnsanların vebaya yakalanması az olsa da, her insanın semptomları bildiğinden emin olmak istiyoruz. Hastalık erken yakalanırsa tedavi edilebilir” dedi.

EVCİL HAYVANLAR DA ETKİLENEBİLİR

Semptomlarının ani yüksek ateş ve/veya şişmiş lenf düğümleri olduğunu belirten House, vebanın kaya sincaplarında, ağaç farelerinde ve başka yer sincabı ve sincap çeşitlerinde çoğunlukla tespit edildiğini ekledi.

Uzmanlar, evcil hayvanların da hastalıktan etkilenebileceğini ve pire denetim eserleri kullanmalarını tavsiye etti.

Evvelce Kara Vefat olarak bilinen veba, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgın olmaya devam ediyor. Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da 75 ila 200 milyon insanın vefatına niye oldu.