Kendimizi nerede ve nasıl iyileştireceğimizi neden bilmiyoruz? Siyaset yanıt veriyor

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,093
0
1
Kanser hastası bir İtalyan hasta nereye gideceğini neden bilmesin? Yoksa aynı işlevi yerine getirmek için bir kısa mesajın yeterli olduğu bir teşhis testinden geçmek için mektupla davet mi almanız gerekiyor? Selam Festivali sahnesinde siyaset, derneklerin sorduğu sorularla, dinlenmenin ve “hasta” muamelesi yapmanın zorluğuyla ilgili sorularla karşı karşıya kaldı.

Sağlık Müdürü’nün yönelttiği sorulara siyasetçiler ve kurum temsilcileri yanıt verdiDaniela MinervaMinerva, onlara “vatandaşlar adına ve adına”, “Roma Gündemi dediğimiz ve bunlar uygulamaya koyulana kadar Selam’ın bağlı olduğu temel noktaları” ele aldı.

Bu sözü dinlemek için oradaydılar Francesco Perroneonkolog, Aiom (İtalyan Tıbbi Onkoloji Derneği) başkanı, saygıdeğer Beatrice Lorenzineski sağlık bakanı, şimdi senatör; Simona LoizzoDijital Sağlık ve Dijital Terapiler Parlamentolararası Grubunun doktoru, yardımcısı ve başkanı; Manuela Tamburo De BellaTıbbi Onkoloji Direktörü, bölgesel onkolojik izleme gözlemevinin koordinatörü. Agenas Klinik ve Hastane Ağları Birimi Başkanı.

“İtalyan sağlık sistemini savunuyoruz”

Sağlık alanında İtalyanlara garanti edilmesi gereken en acil konu nedir? Perrone bunu açıklığa kavuşturmaya özen gösterdi.

“Gerisini başarmak için temel olan İtalyan sağlık sisteminin savunulmasıdır” diye açıkladı. İtalyan Tıbbi Onkoloji Derneği, 2007’den 2019’a kadar kurtarılan hayatları tahmin etmeye çalıştığı kansere karşı kendi sayısını sunacak. beklenenden daha fazla. Ve çok sayıda var. Ancak ABD’de aşırı ölüm oranları nedeniyle kayıp olan Amerikalıları belirtmek için “kayıp Amerikalılar”dan bahsediyoruz. Bu, İtalyan halk sağlığı sistemi ile kamuya açık olmayan Amerikalılar arasındaki farktır. Bir. Sistem, ikincisi vatandaşlara yardım etmeyen”. Perrone özünde “sahip olduğumuz büyük zenginliğe” vurgu yaparak “vatandaşlardan bunu savunmalarını” istedi.

Sağlık hizmetlerinde farklılıkların olmadığı bir ülke

Onkoloğa göre “bu, İtalyan sağlık sistemini ve onun evrenselliğini desteklemek, ülkede hiçbir farklılık yaratılmamasını sağlamakla ilgili”. “Büyüteci tanısal terapötik bakım yollarına odaklamamız gerektiğini söyledi. Bu, kanserli kadınların ve aynı zamanda erkeklerin de tedavilerin her yerde aynı olmadığını fark ettikleri için ne yapacaklarını bilmediklerini kabul etmekle ilgili” dedi. Bilimsel sağlamlığı yönergelerle pekiştirilmiş, ancak görünüşe göre her yerde takip edilmeyen bir süreç. Örneğin metastatik yumurtalık kanseri için bir yol yoktur.

Eski bakan Lorenzin’in altını çizmeyi ihmal etmediği acı bir nokta. “Elbette bilimsel toplulukların yazdığı yönergelerle ülke çapında eşit yollara ulaşmalıyız” diye doğruladı.

Güçlü bölgesel parçalanma

Ancak durum böyle değil. Lorenzin şunları vurguladı: “Kanser ağları ile Pdta’nın (tanısal terapötik bakım yolları) uygulanmasına yönelik bir program arasında koordinasyon olmalıdır. Bunun yerine çok güçlü bir bölgesel parçalanma var”.

“Covid’den sonra terapilere erişimde eşitsiz bir boşlukla ve bugün bir terapi kadar değerli bir teşhisle ortaya çıkıyoruz” diye ekledi. Referans merkezlerinden bahsetmişken, dolaşımda hastaların değil, slaytların yer alması gerekiyor. Moleküler araştırmayı yürütmek. Peki hastaya referans merkezinin ne olduğunu söylemeli mi? Özel bir ağın parçası olması gereken doktorlar.”

Ve sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanların hayatlarını etkileyen mali yönlerden kimse kendini kurtaramaz. Battaniye çok daralıyor. Kamu maliyesinde yine zor bir dönemeçteyiz ama eğer cesur bir seçim yapmazsak.” ve buna Ulusal Sağlık Sistemi hizmetinde güçlü bir reform planı eşlik ederse, tüm bunlar çok az kişinin ayrıcalığı olarak kalacak: şanslı oldukları için klinik araştırmalara dahil edilecek olanlar”.

Taramanın ne kadar iyi çalıştığı

Peki neden erken teşhisten bahsedip taramaya gelince bu kadar insan burun kıvırıyor? “Bunlar nüfusun ihtiyaçlarına göre değil, aynı zamanda epidemiyolojik testlere göre de güncelleniyor ve her halükarda bölge genelinde homojen değiller.” Onay, “tüm Bölgelerde taramaya aynı erişimi garanti etme yönündeki somut kararlılıktan” bahseden Sayın Loizzo’dan da geldi.

“Güney cezalandırıldı” dedi. Tümör kaydı”.

Loizzo’ya göre “tarama politikalarına dijitalleşme yardımcı olabilir”. “Çünkü artık nüfusa posta yoluyla gönderilen bir mektupla işe alım yapılamayacağının farkındayım – diye vurguladı – Alternatif işe alım biçimlerine ihtiyacımız var, örneğin Spid veya uzaktan işe alım yöntemiyle bölgesel bir ağ aracılığıyla. Bu hatta Pnrr’ın (Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planı) yatırım yaptığı iki öncelikli misyon göz önüne alındığında daha acil: yerel tıp ve dijitalleşme”.

Onkoloji ağları nerede?

Bu biraz sallantılı tabloda, şu soruyla özetlenen belirli bir destek eksik: Neden onkoloji ağları yok? Cevap verme sırası Tamburo De Bella’daydı. “Düşünmenin yanı sıra harekete geçmek de önemlidir” diye başladı. Ben kiralık bir tıbbi onkologum. Yönetim Sağlık ve ben izleme yapmayan bir ofisi devraldık. Şimdi yayınlamak üzere olduğumuz eserler arasında bir tane var.”

Ve şöyle devam etti: “Merkezlerin tümörün görülme sıklığına göre optimize edilmesi gerekiyor, dolayısıyla Bölge başına bir tane. Bir de hastayı merkeze koyan bölgesel bir PDTA’ya ihtiyacımız var. Her merkezde bulunması gereken multidisipliner onkoloji grubu var. Onkoloji yapıyor, hastaya ihtiyacı olan tedavilere ve yan etkilerin yönetimine göre karar vermeliyiz. Bu nedenle ağın bir düğümü olarak alanın edinilmesini düşünmeliyiz”.

“Ağlar konusunda neredeyiz? Bu, Bölge bir Ağ Planı hazırladığında ve yönetimi için geçici finansman atadığında işlevsel hale gelen soyut bir kavramdır,” diyerek sözlerini tamamladı. Telepatoloji ve telekonsültasyon kesinlikle profesyonellerin birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olacaktır. Bölgeleri desteklemek ve bazı süreçleri uygulamak için takip ettiğimiz Ulusal Nadir Tümörler Ağı mekanizmalarını tanıdık. Çünkü yılda bir veya iki vakayı tedavi eden merkezleri göremiyorum ve görmek istemiyorum. Son olarak yumurtalık kanseri için biz Merkezlerin Bölge Bölge Belirlenmesi. Amaç, hizmeti optimize etmektir”.

Geleceğin sağlık hizmetleri

Özetle: LEA’larda (Temel Yardım Düzeyleri) herhangi bir test yoktur; bir yasa var ama finanse edilmiyor; onkoloji acil odası yok. Ne oluyor? Perrone tekrar söz alarak şunun altını çizdi: “Örgütsel karar alma mekanizmaları nedeniyle bilginin ilerlemesine ayak uyduramıyoruz. Hızlandırmak için büyük çaba sarf etmeliyiz. Finansmana, prosedürlerin dijitalleştirilmesine ve dijitalleştirilmesine ihtiyacımız var. Bunun hepimize hizmet ettiğini anlamalıyız.”

“Artık kanser şüphesi veya teşhisi olan vatandaşın nereye gideceğini bilmediğini hissetmek istemiyorum,” diye sözlerini tamamladı. Geleceğin sağlık hizmetleri kahramanca eylemlere dayanmamalı, hem aydınlatıcıları hem de iyi doktorları istiyorum. İşe yarayan organize bir sistem uygulayın. Politikacılardan önümüzdeki birkaç ay boyunca bu çabayı sürdürmelerini rica ediyorum.”