Kısmen felçli iki kişi, derin beyin uyarımı sayesinde yeniden hareket edebiliyor

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,040
0
1
École Polytechinque Fédérale de Lausanne ve Lozan Üniversitesi Hastanesi'nden bir grup araştırmacı, omurilik yaralanması olan, yarı felçli ve bu nedenle büyük zorluklarla yürüyebilen iki kişiyi derin beyin stimülasyon tedavisine tabi tuttu; tedavide iyileşme olduğu görülüyor hastaların duyarlılığı ve motor yetenekleri. Araştırmanın sonuçları dergide yayımlandı Doğa Tıbbı Her ne kadar sadece iki kişiye atıfta bulunsalar da, tekniğin bu tür rahatsızlıkların tedavisinde gerçekten etkili olabileceğini belirtiyorlar ve bilim camiasını daha büyük numuneler üzerinde test yapmaya devam etmeye teşvik ediyorlar.

Anksiyeteyle mücadele için transkraniyal manyetik stimülasyon

02 Temmuz 2024

Derin beyin stimülasyonu nasıl çalışır?

Derin beyin stimülasyonu veya DBS (İngilizce'den Derin Beyin Stimülasyonu), Parkinson hastalığı, obsesif kompulsif bozukluklar, distoni, esansiyel tremor, ilaca dirençli depresyon ve hatta anoreksi gibi nörolojik durumların tedavisinde halihazırda çalışılmış ve kısmen kullanılan bir beyin cerrahisi tekniğidir. Temel olarak teknik, beynin belirli bölgelerine çok ince elektrotların implante edilmesini içerir; bu elektrotlar, kalp piline benzer, göğüs ve karın bölgesinde deri altına yerleştirilen ve elektrik sinyalleri gönderen bir cihaza (nörostimülatör) bağlanır. nöronal aktiviteyi kontrollü bir şekilde modüle ederek beyne uyarılar gönderir. Söz konusu vakada elektrotlar, deneklerin kendileri tamamen uyanıkken, iki deneğin beynindeki lateral hipotalamus bölgesine (motor becerilerle doğrudan ilişkili olmayan bir bölge) uygulandı.

Parkinson, semptomları azaltmak için beyni ne zaman uyarması gerektiğini anlayan kalp pili

kaydeden Anna Lisa Bonfranceschi

19 Ağustos 2024

Yürümek istiyorum!

“Elektrotlar yerleştirilir yerleştirilmez ve stimülasyon başlar başlamaz” diyor Jocelyne BlochAmeliyatı gerçekleştiren beyin cerrahı, “İlk hasta 'Bacaklarımı hissedebiliyorum' diye bağırdı. Uyarı seviyesini artırdık ve acil bir yürüme isteği hissettiğini söyledi. Bu gerçek zamanlı geri bildirim, hiçbir zaman doğrudan bacak kontrolüyle ilişkilendirilmemiş olmasına rağmen, uyardığımız bölgenin doğru bölge olduğunu doğruladı. O an, beyin fonksiyonlarının anatomik organizasyonu alanında çok önemli bir keşfe tanık olduğumuzu fark ettim.” İkinci hasta, 2006'dan bu yana tekerlekli sandalyeye mahkum olan elli dört yaşında bir erkek: Ameliyatla kendisi de bazı aktiviteleri tekerlekli sandalye kullanmadan gerçekleştirebildi. “Geçen yıl tatildeyken evde beyin uyarısı sayesinde birkaç basamak inip denize ulaşmayı başardım. mutfakta sakladığım nesnelere ulaşabiliyorum dolaplar.” Dahası var: Beyin stimülasyonu sırasında gözlemlenen gelişmeler (daha iyi yürüme, merdiven çıkma, daha fazla özerklikle hareket etme) stimülasyon kapatıldığında bile devam etti.

Depresyon, beyne küçük bir elektriksel uyarı verilmesi onu tedavi edebilir

kaydeden Elena Dusi

21 Ekim 2024

Farelerden bir ders

Çalışmanın en merak edilen yönlerinden biri de, tahmin ettiğimiz gibi, lateral hipotalamusun insanlarda motor faaliyetlerle doğrudan bağlantılı olmayan bir bölge olması ya da en azından şimdiye kadar öyle sanıyorduk. Ancak araştırmacılar, kısmi omurilik lezyonu olan fareler ve sıçanlar üzerinde yürütülen bazı deneylere dayanarak, insan lateral hipotalamusunda bulunanlara benzer nöronların uyarılmasının aslında motor becerilerde bir iyileşmeye yol açtığını denemek istediler. Ve öyle görünüyor ki haklılar, ancak yol hala uzun: Şu anda tedavinin herhangi bir yan etkisi ortaya çıkmış gibi görünmüyor, ancak tekniğin güvenliğini ve etkinliğini garanti altına almak için daha fazla çalışmaya kesinlikle ihtiyaç duyulacak.