Lübnan’da kriz büyüyor: Böbreklerini satmak zorunda kalıyorlar

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Lübnan’da kriz büyüyor: Böbreklerini satmak zorunda kalıyorlar
Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan ve para ünitesi yüzde 90 kıymet kaybeden Lübnan’da sıkıntı durumda kalan halk böbreğini satacak kadar çaresiz…

Lübnan’da iktisat, 1975-1990 senelerındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor. Ülke genelinde yaşanan döviz likidite sorunu niçiniyle elektrik, ısınma üzere temel muhtaçlıklar karşılanmazken, halk yoksulluk içerisinde.

İngiliz The Times gazetesi, Lübnan’da ekonomik krizin tetiklediği insanlık dramını sayfasına taşıdı. Bashar Jomaa Ahmed isimli bir babanın çocuklarının hayatta kalmasını sağlamak için böbreklerini satmaya çalıştığı açıklandı. Bir lokantada şef olarak çalışan Ahmed, tertipli işi bulunmasına karşın hayatta kalacak parayı kazanamayınca bu yola başvurmuş. Gazeteye konuşan Ahmed, ‘Hastanede böbreğimle ilgili tüm testleri yaptırdım. Organlarımın sağlıklı olduğunu gösteren rapor elimde. Bu raporu, takma bir isim ve gerçek telefon numarası ile Facebook’tan paylaşıyoruz. Bu sayede böbreğime alıcı çıkmasını bekliyoruz’ kelamlarıyla yaşadığı çaresizliği lisana getirdi. Ahmet, Beyrut’ta yedi farklı doktora ulaştığını ve en sonunda bu usulü tavsiye ettiklerini deklare etti.

PARA ÜNİTELERİ YÜZDE 90 PAHA KAYBETTİ

Ahmed, ‘Dört tane kardeşim ve şu an Türkiye’de mahsur kalan annem ve babam var. Ben burada kaldım! Televizyonda Suriyelilerin para için böbreklerini sattığını gördüm. Artık benim de önümde diğer yol yok’ dedi. Ahmed, para ünitelerinin yüzde 90 kıymet kaybettiğini hatırlatarak, ‘Çalışma saatlerimiz artsa bile kazandığımız para o kadar az bir ölçü ki eskisiyle alakası yok.’ dedi. Ahmed, “2019’da sekiz saatlik günlük vardiya için ayda bin 700 dolar kazanırdım, lakin artık günde 12 saat çalışmama karşın lakin 300 dolar kazanabiliyorum” dedi. Ahmed, “Buradaki krizdilk evvel bu biçimde şeyler hiç aklıma gelmezdi fakat artık tek düşündüğüm böbreğimi satmak.” sözlerinde bulundu.

Ahmed, Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılında kuzey Suriye’deki Afrin’den Lübnan’a gelen isimlerden yalnızca biri. Ailesi, 2014 yılında Suriye’de konutlarının bombalanması ve babasının kimliği bilinmeyen silahlı şahıslar tarafınca kaçırılıp azap görmesi üzerine Türkiye’ye kaçtı. Babası artık çalışamıyor ve annesinin kronik bir kalp rahatsızlığı var. İki yıl evvel Lübnan’daki ekonomik kriz patlak verene kadar ailesine rahatlıkla bakabilen Ahmed, artık ise böbreğini satarak onlara dayanak olabilecek…

YAKLAŞIK BİR MİLYON SURİYELİ YAŞIYOR
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 2019 sonu itibariyle Lübnan’daki Suriyeli mülteci sayısını 914 bin olarak açıklamıştı.

Lübnanlı yetkililer, geçen yıldan beri ülkedeki Suriyeli mültecilere istekli olarak ülkelerine dönmeleri daveti yapıyor. Yetkililer, mültecilerin ülkedeki hudutlu kaynaklara baskı yaptığını ve memleketler arası toplumun mülteciler konusunda takviyesinin eksik olduğunu belirtiyor.

Alıntıdır