Maaşınızı yükseltmek için uygulayabileceğiniz 5 strateji

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Maaşınızı yükseltmek için uygulayabileceğiniz 5 strateji
İstediğiniz artırımı almak için gerçek soruları nasıl sorabilirsiniz? İşte işinize yarayacak 5 ipucu…

İnsan kaynakları alanında 20 yılı aşkın tecrübeye sahip bir ömür koçu olan The Job Doctor’ın kurucusu Tessa White, geçtiğimiz salı günü WSJ Jobs Summit’teki bir çalıştayda konuştu. White, Wall Street Journal’da yayınlanan haberde, artırım almak için yapmanız gerekenlere dair ipuçlarını paylaştı…

White, “Asla neye gereksiniminiz olduğu ve sebebiniz hakkında para talebinde bulunmayın. Bunun yerine şirketin neye ve niye muhtaçlığı olduğuna karar vermelisiniz,” diyor.

PAZARLIK EDECEK EN AZ 10 ÖGE VAR

Temel fiyat kıymetlidir. Fakat yalnızca daha yüksek bir maaştan daha fazlasını isteyebileceğiniz epey şey var.

Daha büyük ikramiye yüzdesi, esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma imkanı, daha fazla tatil vakti, şirkette eşitlik, bir cep telefonu yahut home office masrafları yahut daima eğitim ve sertifikalar için teklif götürebilirsiniz.

White, “Ne istediğinizi güzelce düşünün ve bir düzine değil, üç şey için pazarlık etmeye çalışın. Şirketlerin size kendileri için fiyatsız olan bir şey verme olasılıklarının daha yüksek olduğunu unutmayın. Örneğin, daha âlâ bir iş unvanı onlara hiç bir şeye mal olmaz, lakin bir daha sonraki vazifenize geçme vaktiniz geldiğinde yaklaşık 146 bin-219 bin TL (10 bin ila 15 bin Dolar) içinde bir artırım daha almanıza yardımcı olabilir” diyor.

DAHA FAZLA PARA İSTEMEK İÇİN YANLIŞSIZ VAKTİ KOLLAYIN

Yeni bir iş ararken, görüşmenin birinci evrelerinde maaşınızı yükseltmeyin. Sizi içeri almak istediklerinden emin olduktan daha sonra, sürecin sonuna kadar ödemeyle ilgili belli konuşmalardan kaçınmaya çalışın.

Bu noktada, büyük bir kaldıraca sahipsiniz.

White, “Mevcut bir işte, bir projeyi tamamlamak yahut bir gayesi aşmak üzere şahane bir şey yaptığınızda daha fazla para isteyin. Para, bekleyenlere değil, isteyenlere sarfiyat. Yıllık artışınız için sıra beklemenin ilerlemenin yolu olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz” diyor.

GERGİNLİĞİ SARFİYATIN

White, “İster yeni bir iş arayışında olun ister bulunduğunuz yerde daha fazla para isteyin, ‘Burada olmak istiyorum’ demek için sahiden bir noktaya değinmelisiniz. Yeni bir iş için görüşme yapıyorsanız, bir noktada maaşı tartışmanız gerekecek, fakat çabucak sayılara sıkışmak istemiyorsunuz. Direkt şu anda ne kadar kazandığınız yahut ne kadar maaş beklediğiniz sorulursa, soruyu işe alım müdürüne geri çevirebilirsiniz” dedi.

Örneğin, “Süreçte daha fazla ilerleme kaydedene kadar ödeme hakkındaki konuşmayı sahiden saklamak istiyorum zira konuşulacak fazlaca fazla ödeme bileşeni var. Lakin birbirimizin vaktini boşa harcamayalım. nitekim merak ediyorum. Durum için planladığınız ödeme aralığı nedir?”

İstediğiniz maaş, aralığa gereğince yakınsa, söyleyin. Akabinde, o patrona cebinizde getirdiğiniz tüm nitelikleri anlatmaya başlayın.

MEÇHUL VAATLER ALMANIZ DURUMUNDA BİR PLANINIZ OLSUN

White, “Yeni bir iş için pazarlık yaparken mevcut durumunuzda bir artırım talep ederseniz ve dirençle karşılaşırsanız, bunun yerine ödüllendirilip ödüllendirilemeyeceğinizi sormayı deneyin” diyor.

“İstediğiniz artırımın yarısı çabucak gelebilir ve geri kalanı üç yahut altı ay ortasında makul maksatlara ulaşmaya bağlanabilir. Kabul ederlerse, mukaveleyi resmileştirmeye yardımcı olacak detayları açıklayan bir e-posta ile devam edin. ‘Bunu gerçek anladığımdan emin olmak istiyorum’ ve ‘Bunu gerçek mu anladım?’ üzere sözler kullanın” diye ekliyor.

White’a nazaran, yalnızca bir e-posta bile olsa, yazılı olması değerli.

KARŞI TEKLİFLER, KIYMETİNİZİ BİLMENİN EN SÜRATLİ YOLUDUR

White, bir karşı teklifin piyasadaki kıymetinizi bilmenin ve mevcut durumunuzda artırım almanın en süratli yolu olduğunu söylüyor.

Birtakım şirketler karşı koymaktan hoşlanmazlar, lakin teklifi gerçek biçimde çerçevelerseniz riskleri azaltacaktır. Teklifi gündeme getirdiğinizde, yöneticinize orada çalışmayı ne kadar sevdiğinizi ve kalmak istediğinizi söyleyin, fakat bu öteki teklifi görmezden gelemezsiniz. Meslek yolunuz ve ödemeniz hakkında konuşup konuşamayacağınızı sorun ve bir artırım yahut terfi konusunda bir muahedeye varıp varamayacağınızı görün.

Alıntıdır