Macron ve Le Pen seçim düellosunda karşı karşıya geldi

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Macron ve Le Pen seçim düellosunda karşı karşıya geldi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve çok sağcı Ulusal Birlik partisi önderi Marine Le Pen televizyonda yayınlanan bir düelloda karşı karşıya geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve çok sağcı Ulusal Birlik önderi Marine Le Pen, 24 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci cinsinden evvel televizyonda yayınlanan bir düelloda karşı karşıya gelerek programlarını savundu. İki aday satın alma gücü, dış siyaset, toplumsal mevzular, etraf, rekabet gücü, gençlik, güvenlik ve göç ve resmi kurumlar olmak üzere sekiz temayı ele aldı.

Kamusal alanda başörtüyü yasaklamayı istediğini söyleyen Le Pen “Ben kamusal alanda peçenin yasaklanmasından yanayım. İslamcılar tarafınca dayatılan bir üniformadır” diye konuştu. Macron ise rakibini “Fransa’yı kamuya açık alanda başörtüsünü yasaklayan dünyadaki birinci ülke yapmak istemekle” eleştirdi. Macron, “Taşıdığınız proje bir küçülme projesi ve Fransız evrenselciliğine ziyan veren bir projedir. Laiklik bir dinle savaşmak değildir. Benim yanımda örtünme, başörtüsü yasağı olmayacak. Anayasamız laikliktir, özgürlük prensibidir. Bunu yaparsan iç savaş çıkarırsın. söylemiş olduğin fazlaca önemli bir şey. Aydınlanma ülkesi Fransa, dünyada bunu yapan birinci ülke olurdu. Önerdiğin şey Fransız ruhuna ihanettir” diye konuştu.

Macron’un “Bir başörtünün peşinden kaç polis koşacak?” diye sormasının akabinde Le Pen “Maskelerin peşinden koşan ne kadar fazlaca polis memuru olduysa o kadar” diye karşılık verdi.

“LE PEN, RUSYA’YA BAĞIMLI”

Macron dış siyaset konusunda, Le Pen’i Rus gücüne ve Vladimir Putin’e bağımlı olmakla suçladı. Macron, Le Pen’in Rusya’dan 2015’te aldığı krediyi geri ödemediğine savunarak bunun onu Rusya’ya bağımlı hale getirdiğini sav etti. Macron “Rusya hakkında konuşurken aslında bankacınızla konuşuyorsunuz” dedi. Le Pen ise “Her ay geri ödüyoruz. çok uzun, gerçek. Yoksul bir partiyiz fakat onursuz değil” diye karşılık verdi. Le Pen, Macron’un 2015’te Fransa’da kredi almasını engellediğini sav etti lakin Macron, “Hiç kimse müdahale etmedi, bunu epeyce düzgün biliyorsun” tabirlerini kullandı.

Fransa’daki güvenlik durumunun makûs olduğunu belirten Le Pen “Ülkede durum nitekim çok makûs, gerçek bir vahşetle karşı karşıyayız. Ülkemizdeki güvensizliğin artmasına katkıda bulunan anarşik ve kitlesel göç sıkıntısını çözmek istiyorum. Fransızlara kimin geldiğini, kimin kaldığını, kimin gitmesi gerektiğini sormak için bir referandum teklif ediyorum” dedi. Le Pen, hapishanelerin kapasitesini artırmayı teklif etti.

Macron ise “200 jandarma tugayı oluşturabiliriz. Hastanelere, kamu hizmetlerine yönelik akınlara karşı bin 500 siber devriye kurmak istiyorum. Yargıçların işini hafifçeletmek ve epey daha süratli karşılık vermek için 8 bin 500 adalet insanı nazaranvlendirmek istiyorum” diye konuştu.

Macron’un programında olan 65 yaşında emeklilik hakkında yorum yapan Le Pen “Kesinlikle dayanılmaz bir adaletsizlik ve katiyen haklı değil” dedi. Le Pen, “Finans dünyasının Mozart’ının fazlaca makûs bir ekonomik sicili var” diyerek “Bana ders vermeyin. 600 milyar euro borcumuz olunca, mütevazı kalmalıyız” açıklamasında bulundu. Macron ise “Marine Le Pen muhakkak Çovid’e karşılık vermedi. 600 milyar borç Covid’den ötürüydı, sorumluluğunu büsbütün alıyorum. Yardım ettik, Dayanışma fonu, kısmı işsizlik, garantili krediler. Bunu yaptığımız için gurur duyuyorum” diyerek kendini savundu.

Satın alma gücü ile ilgili programını belirten Le Pen “Satın alma gücünü beş yıllık nazaranv süremin önceliği yapmak istiyorum. Güç üstündeki KDV’yi kalıcı olarak yüzde 20’den yüzde 5.5’e düşürmeyi önermek istiyorum. 12 milyarı Fransızlara iade edeceğim” açıklamasında bulundu. Le Pen’e nazaran, Macron’un bakılırsav müddetinde 400 bin fakir insan tespit edildi.

LE PEN: FRANSIZLARA MAKÛS DAVRANDINIZ

Le Pen “Demokratik bir rönesans istiyorum. Vatandaşların inisiyatifiyle referanduma gitmesini istiyorum. Sarı Yelekliler size söylemiş oldu, ses çıkmadı. Bu beş yıllık müddetin sonundaki en büyük sorun, sizin yarattığınız bölünme. Fransızlara şiddet içeren sözlerle makus davrandınız. Fransız demokrasisini onarmalıyız” diye konuştu

Le Pen’i “iklim şüphecisi” olmakla suçlayan Macron , “Sizi dinlemek değişik olan şey, tutarsızlıktır. Programınız ne başı var ne de sonu. Hidrokarbonlarda kalıcı bir azalma öneriyorsunuz. İklim konusunda kuşkucusunuz. Açıkça görülüyor” tabirlerini kullandı.
Le Pen ise “İklim konusunda hiç kuşkucu değilim lakin siz iklim konusunda biraz ikiyüzlüsünüz” diye yanıtladı.

24 Nisan’daki ikinci tıp 12 aday içinde oyların yüzde 27,6’sini alan mevcut cumhurbaşkanı Macron ile oyların yüzde 23,4’unu alan Le Pen içinde yapılacak.

Alıntıdır