Macron’un “Aşısını yaptırmayanların canını sıkmak istiyorum” açıklamasına Meclis’ten reaksiyon

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Macron’un “Aşısını yaptırmayanların canını sıkmak istiyorum” açıklamasına Meclis’ten reaksiyon
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “Aşısını yaptırmayanların canını fazlaca sıkmak istiyorum” açıklaması, Ulusal Meclis’te muhalefet partilerinin reaksiyonuna yol açtı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un corona virüsü aşısını yaptırmayanların canını epey sıkmak istediğine yönelik açıklaması, Ulusal Meclis’te tartışmaların fitilini ateşledi. Muhalif milletvekillerinin Macron’un kelam konusu açıklamasına reaksiyon göstermesinin akabinde Ulusal Meclis’te Covid-19 aşı kartına yönelik yasa tasarısı görüşmeleri durduruldu. Muhalefet partilerinin milletvekilleri Macron’un lisan seçiminin bir cumhurbaşkanına uygun olmadığını tabir etti.

Sağcı Les Republicains Partisi Lideri Christian Jacob, “Bir lider bu biçimde şeyler söyleyemez. Fransızların canını sıkmayı hedefleyen bir yasa tasarısını desteklemeyeceğim” dedi. Aşı kartına karşı çıkan çok sağcı Ulusal Birlik Partisinin önderi ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen ise Macron’un “Fransızların bir kısmına karşı savaş açmak” istediğini söylemiş oldu.

Öteki bir çok sağcı cumhurbaşkanı adayı Eric Zemmour da Macron’u “zulümle” suçladı. Çok solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketin önderi Jean-Luc Melenchon ise Macron’un açıklamasını Meclise yönelik hakaret olarak nitelendirerek, “Cumhurbaşkanı ne dediğini denetim ediyor mu?” diye sordu.

HÜKÜMETTEN MACRON’A TAKVİYE

Ulusal Mecliste kelam konusu yasa tasarısına yönelik görüşmeleri bir süre daha sonra devam ederken, hükümetten Macron’a takviye geldi. Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Covid-19 olaylarındaki “süpersonik” bir artışın ortasında hükümetin Macron’un yorumlarının yanında olduğunu söylemiş oldu. Fransa Başbakanı Jean Castex ise aşısını yaptırmayan Fransızlarla sorunu olduklarını vurgulayarak aşılıların sayısının artırılması gerektiğini işaret etti.

“AŞISINI YAPTIRMAYANLARIN CANINI ÇOK SIKMAK İSTİYORUM” DEMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Le Parisien gazetesine verdiği ve dün yayınlanan açıklamasında, aşısını yaptırmayan üzerinde toplumsal hayatı kısıtlayarak baskı kurduklarını belirterek, “Aşısını yaptırmayanların canını epeyce sıkmak istiyorum. Bunu sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz. Strateji bu. Onları cezaevine göndermeyeceğim, zorla aşı yaptırmayacağım. Ancak 15 Ocak’tan itibaren restorana gidemeyeceksiniz, artık (kafede) kahve içemeyeceksiniz, tiyatroya ve sinemaya gidemeyeceksiniz” tabirlerini kullanmıştı.

Hükümetin 15 Ocak’a kadar yasalaşmasını beklediği yasa tasarısı, kafe, restoran, sinema, tiyatro ve müze üzere alanlara girişlerde yalnızca aşıların tamamlandığını gösteren evrakın sunulmasını içeriyor.

Alıntıdır