Marksist anlayış ne demek ?

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,523
0
0
Marksist anlays, 19. yuzylda Karl Marx tarafndan gelistirilmis bir toplumsal, politik ve ekonomik teori ve yaklasmdr. Marksizmi, sosyalizm ve komunizm arasndaki temel farkllklara ragmen, temel olarak, toplumsal snflar arasndaki esitsizligi, insan haklarnn korunmasn, ekonomik hakszlg ve somuruyu ortadan kaldrmay amaclayan bir hareket olarak tanmlayabiliriz.

Toplumsal Snflar Arasndaki Esitsizlik

Marksizm, toplumsal snflar arasndaki esitsizligin onemini vurgulamaktadr. Marx, toplumsal snf olusumunu, uretim araclarnn ya da uretim araclarnn mulkiyeti olarak tanmlad. Marx'a gore, uretim araclarnn mulkiyeti, toplumsal snflar olusturan temel faktorlerden biridir. Bu nedenle, uretim araclarnn mulkiyetinin esit dagtlmas, toplumsal snflar arasndaki esitsizliklerin ortadan kaldrlmasna ve cogulculukun gelismesine yol acacaktr.

Insan Haklarnn Korunmas

Marksizm, insan haklarnn herhangi bir toplumsal snf, etnik koken ya da cinsiyet ayrm gozetmeksizin korunmasn gerektirir. Ozgurluklerin herkes tarafndan esit olarak kullanlmas ve herkesin esit olarak korunmas, Marx'n toplumsal hareketlerinin temel prensiplerinden birisidir. Marx, ozgurluklerin toplumsal snf snrlarnn ortadan kalkmasnda onemli bir rol oynayacagna inanmaktadr.

Ekonomik Hakszlk ve Somuruyu Ortadan Kaldrma

Marksist anlays, ekonomik hakszlk ve somuruyu ortadan kaldrmay hedefliyor. Marx'a gore, toplumu somuruye maruz brakan ve ekonomik hakszlklarn arttran toplumsal snflarn somurusunun ortadan kaldrlmas icin, devletin toplumsal snflar arasndaki esitsizlikleri ortadan kaldrmas gerektigini vurgulamaktadr. Marx'a gore, devlet, ekonomik hakszlklar ortadan kaldrmak icin cesitli politikalar uygulamal ve toplumsal snflar arasndaki esitsizlikleri ortadan kaldrmak icin ekonomik reformlar gerceklestirmelidir.