Melinda French Gates’in, odağı artık Gates Vakfı değil

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Melinda French Gates’in, odağı artık Gates Vakfı değil
Geçen yıl Bill Gates’ten boşanan Melinda French Gates, artık servetinin çoğunluğunu ismini de taşıyan Bill ve Melinda Gates Vakfı’na bağışlamama sonucu aldı.

2000 yılında Seattle’da kurulan, Bill ve Melinda Gates tarafınca yönetilen Bill ve Melinda Gates Vakfı; açlık ve çeşitli hastalıklara tahlil arayan kâr hedefi gütmeyen bir vakıf. Uzun bir müddetdir de kurucusu Melinda French Gates tarafınca yüksek ölçülerle desteklenen bir vakıftı. Fakat Wall Street Journal’ın haberine nazaran; artık Melinda French Gates servetinin birçoklarını hayırsever uğraşlara dağıtmayı planlasa da Gates Vakfı bu planda büyük bir orana sahip olmayacak.

French Gates mevzuyla ilgili yazdığı bir mektupta şu açıklamaları yaptı: “Bu kadar servetin tek bir kişinin elinde toplanmasının saçmalığının farkındayım ve bu büyüklükteki bir servetle yapılacak tek sorumlu şeyin onu, mümkün olduğunca niyetli ve tesirli bir biçimde dağıtmak olduğuna inanıyorum.”

“ÇEK YAZMAKTAN DAHA FAZLASINI YAPACAĞIM”

French Gates mektubunda bağış konusunda nerelere öncelik vereceğini de açıklıyor: “Herhangi bir hayırseverin kesin gayesi, hayırseverlik muhtaçlığını ortadan kaldırmak olmalı. Ailenin asla gereksinim duymayacağı parayı vermenin bilhassa asil bir davranış olmadığını kabul etmek kıymetli. Cömertliğin gerçek standardının, veren beşerler tarafınca belirlendiğine dair aklımda hiç bir soru yok.

Bu yüzden, bu taahhüdün bir kesimi olarak, çek yazmaktan daha fazlasını yapmayı taahhüt ediyorum. Ayrıyeten vaktimi, gücümü ve eforlarımı, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyanın dört bir yanında bayanlar, kızlar ve başka marjinal kümeler için yoksullukla çaba ve eşitliği ilerletme çalışmalarına adadım.”

“GATES VAKFI EN BÜYÜK ÖNCELİĞİM”

Gates yayınladığı başka bir mektupta da Gates Vakfı’na olan taahhütlerini vurguladı: “Diğer alanlarda bağışım yıllar ortasında artsa bile, vakıf benim en büyük önceliğim.”

2010 yılında, French Gates ve Microsoft’un kurucu ortağı olan kocası Bill Gates, milyarder yatırımcı Warren Buffett ile birlikte “The Giving Pledge”i başlattı. “Bağış Sözü” manasına gelen kampanya, dünyanın en güçlü insanlarını servetlerinin birçoklarını hayır işlerine adamaya teşvik ediyor.

O sırada çift, ortak bir mektupta, çeşitli hastalıklardan kaynaklanan önlenebilir vefatları ele almak, sıhhat ve eğitimin önündeki pürüzleri ortadan kaldırmak için varlıklarının büyük çoğunluğunu Gates Vakfına bağışladıklarını açıklamışlardı.

Fakat, 2021’deki boşanmalarından daha sonra French Gates ve Gates farklı hayırseverlik taahhütlerini ayrıntılandıran kişisel mektuplar kaleme aldılar.

Alıntıdır