Mide kanaması, günlük hayatta sık sık görülen ve bir fazlaca niçine bağlı olarak ortaya çıkan bir üst sindirim sistemi hastalığı olarak bilinir.
MİDE KANAMASI NEDİR?
Mide kanaması, gastrointestinal sistem (yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, rektum, anüs) kanamaları içinde yer alır.
Tüm sindirim sistemi kanamalarının yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan mide kanaması, 60 yaş ve üzeri şahıslarda daha sık rastlanabilirken, erkeklerde de bayanlara oranla daha fazla denk gelebiliyor.
Midede fazlaca çeşitli sebeplerden ötürü kanama meydana gelebilir. Bilhassa yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanması, mide kanaması riskini artırabiliyor.
MİDE KANAMASI yol açar?
Mide kanamasının en yaygın sebebi mide ülseri kaynaklı olmakla bir arada mide kanamasının başka niçinleri ise şunlardır:
Mide ile yemek borusunun birleştiği noktalarda oluşan yaralar
Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak yemek borusunun alt kısmındaki varis formundaki yapılar
Üst gastrointestinal sistemde mevcut olan tümörler
Çok baharatlı besin tüketimi
Tedavisi olmayan ya da çabucak hemen teşhis edilmemiş ülser hastalıkları
Baş travmalarına bağlı olarak gelişen kanama
Kan sulandırıcı ilaç kullanması
Çok ölçüde alkol, sigara tüketimine bağlı olarak oluşabilecek mide yırtılmaları
MİDE KANAMASI BELİRTİLERİ
Çok şiddetli mide ağrısı
Ağır mide yanması
Tansiyon düşüklüğü
Yorgunluk
Baş dönmesi
Kansızlık
Karın ağrısı
Siyah renkli dışkı
İshal üzere sorunlar
Kahverengi ya da kırmızı renklerde kusma görülmesi
Gözlerin kararması ve ayakta epeyce sıkıntı durma
MİDE KANAMASININ TEDAVİSİ
Mide kanamaların denetim altına almak için tesirli prosedürler bulunur. Tedavide birinci ve en değerli adım kanamanın kaynağını tespit etmektir.
Mide kanamasına sebep olan etken belirlendikten daha sonra tedavi yoluna karar verilir. Kanayan bölgenin hemoklips ile kapatılması, mide kanaması tedavisinde çoğunlukla tercih edilen bir metottur. Takılan klipsler, yaraların kapanmasının akabinde kısa bir müddetde resen düşer.
Mide kanaması tedavisinde uygulanan başka bir sistem ise ilaç kullanmasıdır. Kanama varis oluşumundan ya da ülserden ötürü kaynaklanıyorsa kimi ilaçların kullanılması gerekir. İlaç kullanması ve klips formülü işe yaramadığı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
MİDE KANAMASI NEDİR?
Mide kanaması, gastrointestinal sistem (yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, rektum, anüs) kanamaları içinde yer alır.
Tüm sindirim sistemi kanamalarının yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan mide kanaması, 60 yaş ve üzeri şahıslarda daha sık rastlanabilirken, erkeklerde de bayanlara oranla daha fazla denk gelebiliyor.
Midede fazlaca çeşitli sebeplerden ötürü kanama meydana gelebilir. Bilhassa yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanması, mide kanaması riskini artırabiliyor.
MİDE KANAMASI yol açar?
Mide kanamasının en yaygın sebebi mide ülseri kaynaklı olmakla bir arada mide kanamasının başka niçinleri ise şunlardır:
Mide ile yemek borusunun birleştiği noktalarda oluşan yaralar
Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak yemek borusunun alt kısmındaki varis formundaki yapılar
Üst gastrointestinal sistemde mevcut olan tümörler
Çok baharatlı besin tüketimi
Tedavisi olmayan ya da çabucak hemen teşhis edilmemiş ülser hastalıkları
Baş travmalarına bağlı olarak gelişen kanama
Kan sulandırıcı ilaç kullanması
Çok ölçüde alkol, sigara tüketimine bağlı olarak oluşabilecek mide yırtılmaları
MİDE KANAMASI BELİRTİLERİ
Çok şiddetli mide ağrısı
Ağır mide yanması
Tansiyon düşüklüğü
Yorgunluk
Baş dönmesi
Kansızlık
Karın ağrısı
Siyah renkli dışkı
İshal üzere sorunlar
Kahverengi ya da kırmızı renklerde kusma görülmesi
Gözlerin kararması ve ayakta epeyce sıkıntı durma
MİDE KANAMASININ TEDAVİSİ
Mide kanamaların denetim altına almak için tesirli prosedürler bulunur. Tedavide birinci ve en değerli adım kanamanın kaynağını tespit etmektir.
Mide kanamasına sebep olan etken belirlendikten daha sonra tedavi yoluna karar verilir. Kanayan bölgenin hemoklips ile kapatılması, mide kanaması tedavisinde çoğunlukla tercih edilen bir metottur. Takılan klipsler, yaraların kapanmasının akabinde kısa bir müddetde resen düşer.
Mide kanaması tedavisinde uygulanan başka bir sistem ise ilaç kullanmasıdır. Kanama varis oluşumundan ya da ülserden ötürü kaynaklanıyorsa kimi ilaçların kullanılması gerekir. İlaç kullanması ve klips formülü işe yaramadığı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.