Mısır cumhurbaşkanı, Biden'ın çağrısının ardından Gazze yardımı için sınır kapısını yeniden açmayı kabul etti

Elif

New member
16 Haz 2021
1,108
0
0
Beyaz Saray ve Mısır başkanlık ofisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Mısır'ın kendi topraklarından İsrail üzerinden Gazze'ye yakıt ve insani yardım taşınmasına izin vermeyi kabul ettiğini söyledi. Bu, harap olmuş Filistin yerleşim bölgesine yardım için hayati önem taşıyan bir kanalı yeniden açıyor.

Beyaz Saray tutanaklarına göre, anlaşmaya Cuma günü Başkan Biden ile Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi arasında yapılan telefon görüşmesi sırasında varıldı. Akaryakıt ve insani yardımın, İsrail'in işlettiği Mısır-Gazze-İsrail sınırındaki Kerem Şalom kapısından Gazze'ye girebileceği belirtildi.

Kerem Şalom aylar boyunca Gazze'ye giden iki ana kara geçişinden biri oldu ve acil ihtiyaç duyulan gıda, ilaç ve yakıtın bölgeye girmesine olanak sağladı. Mısır ile Gazze Şeridi'nin en güneyindeki şehir olan Refah arasında bulunan diğer sınır kapısı da hasta ve yaralı Gazzelilerin savaştan kaçmasının ana yoluydu.

Mayıs ayı başlarında, Refah sınır kapısı, İsrail askerlerinin şehre doğru uzun zamandır beklenen ilerlemenin bir parçası olarak sınırı ele geçirmesinin ardından kapatıldı. İsrail Gazze'nin kuzeyine de geçişler açmış olsa da Refah'ın kapatılması bölgeye girebilecek uluslararası yardım miktarını sınırladı. İsrail ve Mısır gecikmeden birbirlerini sorumlu tuttu.

Bölge sakinleri, İsrail'in Refah sınır kapısını işgal etmesinden önceki haftalarda, Gazze'nin bazı bölgelerindeki açlığın, yardım malzemesi akışı sayesinde yavaş yavaş azaldığını söylüyor. Ancak saldırının ardından 800.000'den fazla insanın Refah'tan kaçması, yardımın Gazze'ye ve oradan da ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını daha da zorlaştırdı.

Refah sınır kapısı kapatıldığında Mısır hükümeti başlangıçta Kerem Şalom'a yardım kamyonları göndermek konusunda tereddütlüydü. Amerikalı ve İsrailli yetkililer bunu İsrail'e Refah'taki operasyonundan çekilmesi yönünde baskı yapma girişimi olarak gördü.

El-Sisi'nin ofisi, kararın “Refah sınır kapısındaki operasyonların yeniden başlatılması için yeni bir yasal önlem” uygulanıncaya kadar “geçici bir önlem” olduğunu söyledi. Beyaz Saray açıklamasında Başkan Biden, sınır kapısını “Mısır ve İsrail tarafından kabul edilebilir düzenlemelerle” yeniden açmaya kararlı olduğunu ve daha ayrıntılı görüşmeler için önümüzdeki hafta Kahire'ye üst düzey bir ekip göndermeyi planladığını söyledi.