NATO-PA Genel Kurulu’nda CHP’li vekilden Pelosi’ye karşılık: Atatürk batıdan fazlaca evvel bunu başardı

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,526
0
0
Dünya Kız Çocukları Günü’nde, NATO Parlamenterler Meclisi’nin (NATO-PA) Lizbon’da yapılan Genel Kurulu’nda konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Atatürk’ün kız çocuklarının eğitimi ve bayanların eşit haklara sahip olması konusundaki ihtilallerini dünyaya örnek gösterdi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, NATO Parlamenterler Meclisi’nin (NATO-PA) Lizbon’da yapılan Genel Şurası’nda konuştu. Çakırözer, Dünya Kız Çocukları Günü’nde, Atatürk’ün kız çocuklara ve bayanlara verdiği kıymeti anlattı.

PELOSİ: ÖNCELİĞİM KIZLARIN EĞİTİMİ OLURDU

30 ülkeden yaklaşık 200 parlamenterin iştirakiyle yapılan NATO-PA Genel Heyeti’ne ABD Kongresi Lideri Nancy Pelosi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix de katıldı. Genel Şuranın açılış konuşmasında Afganistan’daki duruma değinen Pelosi, “Dünyayı yönetme imkanım olsa tek odaklanacağım şey kız çocuklarının eğitimini sağlamak olurdu” dedi.

PARLAMENTERLERE ATATÜRK’Ü ANLATTI

Genel Kurul’da sonrasındasında kelam alan, TBMM’den giden NATO-PA heyetinin CHP’li üyelerinden Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Afganistan’da hak ve özgürlükler konusundaki baskıları anımsatarak şunları söylemiş oldu:

* Biliyorsunuz bugün Dünya Kız Çocukları Günü. Ancak ne yazık ki Afganistan’da milyonlarca bayan ve kız çocuğu konuta hapsedilme, okullarına devam edememe ve toplumsal hayata eşit bireyler olarak katılamama tehlikesi ile karşı karşıya.

* Bayan Pelosi az evvel, dünyayı yönetebilse tek maksadının bu sıkıntıyı çözmek olduğunu söylemiş oldu. Ben de huzurunuzda çağdaş Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü hürmetle anmak isterim.

* Bayanların eşit haklara sahip olmasını ve kız çocuklarının eğitimini, batı ülkelerinden çok daha evvel, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temel kurucu unsurları ortasına koyduğu için kendisine minnettarız.

DÜNYAYA ‘TALİBAN’I TANIMAYIN’ DAVETİ

Çakırözer, Afganistan’da kurulan Taliban hükümetine ait de NATO-PA Genel Heyeti’nden dünyaya şu davetleri yaptı:

* Taliban idaresi BM’den ve tüm ülkelerden tanınma istiyor. Bu hususta ivedi etmemeliyiz. Zira evvela terör ile bağlarını koparmış değiller. Açıklanan hükümetlerinde 33 bakanın 18’i BM’nin ve ülkelerimizin terör listesinde.

* İkinci olarak da Afgan halkının temel hak ve özgürlüklerinin korunacağı konusunda teminat vermiyorlar. Tam tersine başta bayan hakları ve kız çocuklarının eğitimi olmak üzere giderek daha baskıcı bir siyaset izliyorlar.

* Bu durum değişmedikçe, bu iki hususta somut teminatlar alınmadıkça ne BM, ne de ferdi olarak ülkelerimiz Taliban idaresinin tanınması tarafında hiç bir adım atmamalıyız.

Çakırözer BM ve NATO başta olmak üzere tüm dünyaya Afganistan’a acil insani yardım yapma davetinde da bulunarak, “Taliban’ı tanımak için tez etmeyelim. Fakat kış gelmeden en temel muhtaçlıklar olan yiyecek ve giyecek konusunda Afgan halkına acil yardım eli uzatmalıyız” dedi.