New York Times, Erdoğan-Miçotakis içinde kapalı kapılar arkasında gerçekleşen ağız dalaşını yazdı

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
New York Times, Erdoğan-Miçotakis içinde kapalı kapılar arkasında gerçekleşen ağız dalaşını yazdı
Geçtiğimiz hafta Prag’da Avrupa Siyasi Topluluğu’nun birinci tepesinde, bütün başkanların katıldığı akşam yemeğinde Erdoğan ile Miçotakis içinde ağız dalaşı yaşandığı öne sürülmüş, Erdoğan ondan sonrasında mevzuyla ilgili açıklama yapmıştı. New York Times, o gün yaşananlarla ilgili bilgileri paylaştı, Ankara-Atina krizini yorumladı.

Türkiye ile Yunanistan içinde gerginlik, bir müddetdir karşılıklı açıklamalarla tırmanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’in geçtiğimiz haftalarda Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun tepesinde yaşadıkları gerginlik gündem olmuştu.

ABD’nin esaslı gazetelerinden New York Times, iki önder içindeki gerginliği bilgilerinı yazarken, Ankara-Atina bağlarının geleceğini de tahlil etti. Yazı, Steven Erlanger imzası taşıyor.

‘ERDOĞAN BİR ANDA BAĞIRDI’

New York Times’taki habere göre, Avrupa Siyasi Topluluğu’nun birinci doruğunda tansiyon yükseldi. Bütün başkanların katıldığı akşam yemeğinde Erdoğan ile Miçotakis içinde yaşanan ağız dalaşının bilgileri odada bulunanlar tarafınca anlatıldı. Gazeteye konuşan Avrupalı bir diplomata ve orada bulunan iki üst seviye Avrupalı yetkili, Miçotakis’in konuştuğu sırada Erdoğan’ın kelamını keserek bağırdığını öne sürdü.

Sinirlenen Erdoğan odadan çıkmadan evvel Miçotakis’i Doğu Ege’deki uyuşmazlıkları çözme konusunda samimiyetsizlikle suçladı ve Avrupa Birliği üyelerine dönerek, Yunanistan ve Kıbrıs’ın yanında yer aldığı için sonlandı.

ODA BİR ANDA BUZ KESTİ

Avrupalı bir diplomata ve orada bulunan iki üst seviye Avrupalı yetkiliye göre, Erdoğan odadan çıkmadan evvel Miçotakis’i Doğu Ege’deki uyuşmazlıkları çözme konusunda samimiyetsizlikle suçladı ve Avrupa Birliği’ni üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs’ın yanında yer almakla suçladı.

Kaynakların aktardığına bakılırsa, tüm bunlar yaşanırken, oda bir anda buz kesti. Orada bulunan ve farklı ülkelerden gelen üst seviye isimler şaşkınlık içerisinde yemek yemeğe devam etti, kimilerinin hudutlu olduğu açıklandı.

‘EĞER KRİZ BİTERSE O YENİSİNİ YARATIR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta, yaşananlarla ilgili kendisine soru yöneltildiğinde “Protokol kurallarını bilmeyen bir adam. Kimden nasıl müsaade aldı ben bilmiyorum bana laf yetiştirmeye kalktı. Ben ona karşılık verir miyim” tabirlerini kullanmıştı.

New York Times, bu gerginliğin akabinde Erdoğan’ın açıklamalarında Yunanistan’ı gaye almayı sürdürdüğünü öne sürerken, Türkiye’den üst seviye bir diplomat da isminin açıklanmamasını talep ederek gazeteye konuştu. İsmi açıklanmayan Türk diplomat,” Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarının sallantıda olduğu için krize gereksinimi olduğunu” söylemiş oldu. “Eğer kendine bir tane sağlayamazsa o da yenisini yaratır.” dedi.

Gazete, birden fazla analistin savaş ihtimalini uzak görse bile, Avrupalı diplomatlar içinde, iki ülke içinde kazaların olabileceğine dair artan bir his olduğunu yazdı.

Alıntıdır