‘Omicron, ağır bakıma yansımadı’

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,097
0
1
Prof. Dr. Ayşe Özcan, corona virüs salgınında ‘Omicron’ varyantı periyodunda ağır bakımlarda bir ölçü azalış olduğunu; ama salgının hâlâ ciddiyetini koruduğunu söylemiş oldu.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 Ağır Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Özcan, şu anda tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de ‘Omicron’ varyantının önde gelen hastalık etkeni olduğunu söylemiş oldu.

Prof. Dr. Özcan, “Omicron’ varyantı epeyce kolay bulaşıyor, süratli yayılıyor. Bunu hasta sayılarından da görüyoruz ancak bizi ağır bakım açısından sevindiren şey, bu hasta sayısındaki artışın birebir oranda ağır bakım artışına yansımamış olması. Ağır bakım muhtaçlığı olan hastalar hâlâ var; lakin daha az. Ağır, ileri basamak ağır bakım muhtaçlığı olan hasta sayısı da azaldı. Bu da bizim için sevindirici. Covid-19 ağır bakımlarında evvelki 2 aya göre bakarsak yüzde 20-25 oranında bir azalmanın olduğunu söyleyebilirim ancak salgın hala ciddiyetini koruyor. bu biçimde net sayılar vermek epeyce hakikat değil tahminen; fakat hasta sayısındaki artışa nazaran ağır bakım ayağında bir azalma olması bizleri sevindiriyor” diye konuştu.

“AŞILAMA AZALIŞTA ETKİLİ”

Prof. Dr. Özcan, Covid-19 ağır bakımlarına yatışın azalmasında aşılamanın ehemmiyetine dikkat çekerek, şunları söylemiş oldu:

*Bireylerin aşılamaya kıymet vermesi, aşılamanın artması, hatırlatma dozlarının yapılmış olması; bunlar epeyce değerli.

*Maske, uzaklık ve paklık kurallarına uyulması ve aşılamanın da bilhassa yatışların azalmasında tesirli olduğunu düşünüyorum.

*Aşı yaptıranlar yardımıyla bu salgından çıkabilecekmişiz üzere geliyor bana. Biliyoruz ki bu virüs savunmasız bireylerde hastalığa yol açıyor.

*Yoğun bakım hasta profiline baktığımızda bilhassa bir kısımda 70 yaş üzeri hastalar, ek ve kronik hastalığı olanlar çoğunluğu oluştururken öteki kısımda de genç ve aşısız olan hastaları görüyoruz.

*Yoğun bakımda hâlâ aşısız hastalarımız var. Hiç aşı olmamış hastalarımız var ya da hatırlatma dozunu önerilen vakitte yaptırmamış hastalarımız var.

*Genç hastalarda hiç aşısını olmamış hastaları yatırıyoruz ve önemli tutulumlarla hastalıkları seyredebiliyor.

*Yani savunmanız yoksa hastalığı ağır geçiriyorsunuz. Aşılama ile bir arada bir savunma düzeneğinin güçlendirilmiş olması, buna karşı bir ön muhafazanın olması ağır bakım gereksinimindeki azaltmayı sağladığını düşünüyorum.

‘DELTA’YA NAZARAN BİRAZ DAHA UYGUN GEÇİRİLİYOR’

Prof. Dr. Özcan, Covid-19 salgınında ‘Omicron’ varyantının son varyant olduğuna ve grip gibisi tepki gösterdiğine dair yapılan açıklamalarla ilgili, “‘Grip benzeri’ ya da ‘hafifçe atlatılıyor’ demek için biraz erken olduğunu düşünüyorum. Bunu biraz daha görmemiz biraz daha deneyim etmemiz gerekiyor. Genel olarak bakarsak epeyce ağır yoğun bakım hastalarımız olmadı lakin bir daha bunları söylemek için erken olduğunu vurguluyorum. ‘Delta’ varyantı epeyce ağır seyrediyordu. Kronik hastalığı olanlarda, savunması düşük olan hastalarda hayli daha süratli mevte götüren süreçler görüyorduk. ‘Delta’ varyantına nazaran hastalık biraz daha güzel geçiriliyor, diye söyleyebilirim” dedi. (DHA)