Otistik bir çocuğun günlüğü Federico: “Dokunma takıntısı, her şampuan bir işkence”

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,288
0
1
Duyusal algılarla ilgili makalelerimi, dokunuşu nasıl yaşadığımdan bahsetmek istiyorum. Bana öyle geliyor ki, dokunuşun sizin için çok az düşünüldüğünü söyleyerek başlayacağım, benim için önemlidir ve incelikten bahsettiğimde sadece parmakların parmak uçlarıyla bir şeye dokunmak istemiyorum, ancak daha geniş bir anlamda vücudumun herhangi bir kısmı ve herhangi bir şey arasında temas kurmaya başvuruyorum.

Saçın yıkanmasının zorluğu

Ben küçükken, benim için en çirkin dokunsal his saçımı yıkamaktı. Onları ıslatma sorunu olduğu sürece sorun yok ama anne ya da baba şampuanı eklediğinde, bu benim için korkunç olan kafamda sümüksü ve kaygan bir his yarattı. Bu operasyon için o kadar acı çekiyordum ki, kendime bu birkaç sabun anlarına direnmek için bir strateji vermiştim, “Neredeyse Bitti!” Biraz önerebilirim ve bu nedenle direnmek.

Engelli ve dolayısıyla farklı mutlu: Federico de Rosa otizmini anlatıyor
Dokunsal rahatsızlık

Dolayısıyla, bir otistik, özellikle de çocuksa, belirli bir aktivite gerçekleştirdiğinde, olası nedenler arasında krize girin, olası güçlü bir dokunsal rahatsızlığı dikkate alın. Artık otuz yılı geçtiğime göre, saçımı yalnız yıkamayı başardım çünkü rahatsızlık tamamen olmasa bile çok azaldı.

Lateks eldiven

Bu gelişmenin egzersizden kaynaklandığına inanıyorum. Ama dokunuş aynı zamanda benim için bir zevk kaynağı. Massimo'ya gittiğimde diş hekimim, o ve asistanı bana her zaman çalışmak için kullandıkları ve dokunuşta büyüleyici olan lateks eldivenlerden birkaçını veriyor. Lateks çok incedir ve bu nedenle ona dokunan parmak ucunun şekline büyük ölçüde adapte olur ve daha sonra sıfır kayma kabiliyeti ile toplam kavrama ifade eder. Gerçekten muhteşem. Bir başka büyük dokunsal zevk, dokunuşun aksine kadifemsi gibi ve aynı zamanda hiç vizsit görünmeden çok kaygan olan saten ile deniyorum. Hiç önemli bir dokunsal yaşam yaşayabileceğini düşündünüz mü? İnanmaya çalışın!

Konular