Pompeo’dan Türkiye-Yunanistan ilgileri ile ilgili itiraf: Çok endişelendik

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Pompeo’dan Türkiye-Yunanistan ilgileri ile ilgili itiraf: Çok endişelendik
ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunanistan’ın Ekathimerini gazetesine kıymetli açıklamalarda bulundu. Pompeo, Türkiye, Yunanistan ilgilerine değinirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında da görüşlerini paylaştı.

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cumhuriyetçi parti ortasındaki kıymetli yerini korurken, 2024 yılında yapılacak ABD seçimlerinde de Beyaz Saray için kıymetli bir rakip olarak görülüyor.

Pompeo, Yunanistan’ın Ekathimerini gazetesine röportaj verdi. Eski bakan, Türkiye ile Yunanistan içindeki gerginliğe değinirken, Yunan başbakanına niye Washington’un Doğu Akdeniz’de güvenliği destekleme taahhüdünü verdiği bir mektup gönderdiğini deklare etti. ABD ve Yunanistan içindeki savunma mutabakatı müzakerelerini başlatan isim olan Pompeo, sonuçtan duyduğu memnunluğu lisana getirdi ve iki ülke iş birliğinin ABD için değerini vurguladı. Pompeo, ‘Umarım Türk yetkililer milletlerarası hukuka uymaya devam eder” tabirlerinde bulunurken “Uluslararası hukuku ve bununla uyumlu davranışları tanıyan ülkeleri desteklediğimizi açıkça belirtmek istedim. Ve Yunanistan bunu mutlaka yaptı. Mektubu bu yüzden verdim.” dedi.

‘TÜRKİYE İLE ÂLÂ DOST OLMAK İSTİYORUZ’

Yunan gazetesinden Alexis Papachelas, eski Dışişleri Bakanı’na “bununla birlikte Türkiye’yi ziyaret etmeden Yunanistan’ı ziyaret eden, bir nevi eşit aralık siyasetini geride bırakan birinci dışişleri bakanısınız. Devlet yahut meslek diplomatlarından rastgele bir direnişle karşılaştınız mı?” sorusunu da yöneltti.

Pompeo o soruya ; “Dışişleri Bakanlığı ortasında yüzlerce farklı görüş var. her insanın bunun en uygun karar olacağını düşünmediğinden eminim, lakin birçok insanın beni anladığını düşünüyorum. Dışişleri Bakanı olarak da tekraren Türkiye’ye gittim. Türkiye ile uygun bir paydaşlık kurmak ve dost olmak istiyoruz. Onların NATO misyonunu büsbütün desteklemelerini istiyoruz. Rusya’dan sofistike bir S-400 savunma sistemi almanın berbat bir fikir olduğuna onları ikna etmeye çalıştık, lakin onları bu silah sistemini almamaya ikna edemedik. Bu NATO için bir kusurdur, Amerika Birleşik Devletleri için kıymetlidir, lakin her NATO ülkesi ve bugün Rusya’dan ve açıkçası Çin’den karşı karşıya olduğumuz tehdide karşı güvenlik için kıymetlidir. Bu yüzden, daha âlâ ilgiler kurmak için her ülkeyle birlikte çalışmak zorundayız” dedi.

‘ERDOĞAN GİTSE TÜRKİYE FARKLI OLUR MU?

Pompeo’ya Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili de bir soru yöneltildi. Röportajda eski Dışişleri Bakanı’na “Sizce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gitseydi Türkiye farklı olur muydu?” diye soruldu.

Pompeo, “Bence sonuçta buna Türk halkı karar verecek. Türk halkı kendileri için en güzelinin Batı’ya dönmek olduğunu, hayatlarının bu sayede daha güzel olacağını, ailelerinin daha yeterli bir pozisyonda olacağını ve dinin toplumda özgürce yaşanabileceğini kısa müddette anlayacaklar.” dedi.

Türkiye ve Yunanistan bağlarına de değinen Pompeo, ‘iki ülke içindeki tansiyon nazaranv müddetiniz boyunca çok yüksekti. Kaygı duyduğunuz bir an oldu mu?’ sorusuna, ‘Gemiler hareket ettikçe endişelenirsiniz. Kazalar yahut gergin duruma yol açabilecek meseleler olabilir. Münasebetleri direkt olarak etkileyebilecek kazalardan her vakit tasa duymuşumdur. Bu yalnızca Yunanistan-Türkiye değil, dünyanın diğer yerlerindeki durumlar için de geçerli. Fakat Türkiye yıkıcı çatışmalara hazır olmadıklarını her vakit açıkça ortaya koydu. Evet milletlerarası hukukun birtakım sıkıntılarında farklı görüşlere sahipler. Ancak bu beni rahatsız etmiyor. Kıymetli olan farklı görüşleri ele alarak kurulan tahlil sistemleridir. Amerika Birleşik Devletleri’nin yapabileceği en güzel şeyin orada olup onları dinlemeye çalışmak ve her ikisini de uymaya teşvik etmek olduğuna her vakit dikkat ettim.” dedi. Lider Trump’ın da iki ülke içindeki bağlantılarla ilgili birtakım günler ‘gerginlikler’ yaşadığını tabir etti.

“bakılırsav müddetiniz boyunca, Yunanistan yahut Türkiye ile olan bağlantılarınızda yahut tüm bu konularda aklınızda kalan tek bir an var mı?” sorusuna Pompeo, Yunanistan’la güç alanında yapmaya başladıkları işten hayli gurur duyduklarını belirtti.

Günün Trend Görüntüsü

Daha fazla göster

Alıntıdır