Putin: Mariupol’de denetim sağlandı

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Putin: Mariupol’de denetim sağlandı
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürerken, Mariupol kentinin denetiminin Rus birliklere geçtiği belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 57’nci gününde, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Mariupol’de denetimi ele geçirdiklerini deklare etti.

Putin, teslim olan tüm Ukraynalı askerlerin can güvenliğinin sağlanacağını ve saygılı bir muamele bakılırsaceklerini deklare etti. Kentte Ukraynalı askerlerin bulunduğu fabrikaya baskın yapılmayacağını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Azovstal çelik fabrikasında bulunan 1478 Ukraynalı asker teslim oldu, hala 2 bin asker bölgede bulunuyor.” sözleri kullanıldı.

Rusya’nın 2. Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı kazanılan zaferin yıldönümü olan 9 Mayıs’a kadar Ukrayna’da bir askeri muvaffakiyet kazanmayı hedeflediği haberleri daha evvel de basına yansımıştı. Rusya’nın Mariupol’de denetimi ele geçirmesinin, müzakere masasında da elini güçlendirmesi bekleniyor.

Moskova yanlısı Çeçen başkan Ramazan Kadirov da yaptığı açıklamada kentin bugün öğle saatlerinde düşeceğini tez etmişti.

RUSYA İÇİN niye DEĞERLİ?

Savaştan evvel 400 binden çok kişinin yaşadığı liman kenti, sanayi ve tarım açısından değerli bir nokta. Ayrıyeten Ukrayna işgalinde Rusya için büyük stratejik kıymete sahip. Rusya kenti ele geçirirse hem Azak Denizi’nde tam denetim sağlayacak tıpkı vakitte 2014’te ilhak ettiği Kırım ile doğuda Moskova takviyeli ayrılıkçı güçlerin büyük oranda denetim ettiği Donbas’ı birbirine bağlayacak.

Alıntıdır